Træningsprogrammet blev i 2018 testet af repræsentanter for regering og kulturorganisationer i Ghana og tilbydes nu lande i Asien, Afrika og Latin Amerika.
UNESCO’s ”Expert facility” blev oprettet i 2011 og består i dag af en global pulje på lidt over 40 specialrådgivere med ekspertise på en række områder, herunder i international ret; kulturelle statistikker og indikatorer; digitalisering; medie diversitet; kunstnerisk udtryksfrihed og mobilitet.
Prisbelønnet arbejde
Ole Reitov er oprindelig journalist, og har tidligere assisteret FN’s Specialrapportør for kulturelle rettigheder under FN’s Menneskeretsråd med udarbejdelsen af FN’s første rapport om kunstnerisk ytringsfrihed, som blev publiceret i 2013 og siden har været den mest indflydelsesriges globale reference for kunstneres ret til ytringsfrihed.
I 2015 skrev Reitov afsnittet om kunstnerisk ytringsfrihed i UNESCO’s Globale Kulturrapport ’ Re|SHAPING´CULTURAL POLICIES’, hvor han bl.a. konkluderede, at ”begrænsninger af kunstnerisk frihed og adgang til kunstneriske udtryk forårsager store kulturelle, sociale og økonomiske tab, fratager kunstnere deres udtryksformer og levebrød og skaber et usikkert miljø for alle dem, der er involveret i kunsten og deres publikum.
Det er anden gang FN udpeger Reitov som medlem af ekspertpanelet. Det nye panel skal virke fra 2019-2022.
Reitov arbejdede på Danmark Radio som kultur- og musikjournalist fra 1972-2004, afbrudt af perioder, hvor han bl.a. var udenrigskorrespondent for Sveriges Radio i Indien, ekspertrådgiver for UNESCO i bl.a. Bhutan samt som rådgiver for Center for Kultur og Udvikling (2000-2004).
I 1999 var han medstifter af Freemuse, som i dag er verdens ledende organisation for beskyttelse af kunstnerisk ytringsfrihed.
I 2017 modtog han sammen med Marie Korpe den danske Nairobipris. Parret har tidligere på vegne af Freemuse modtaget en lang række internationale priser for deres arbejde for kunstnerisk ytringsfrihed.
Det ny-udpegede ekspertpanel træffes for første gang i Bangkok i begyndelsen af februar.