Women Deliver arbejder for lighed mellem køn og for kvinders og pigers sundhed og rettigheder. I de syv år Katja Iversen har ledet organisationen er den vokset fra at være en lille sag med otte ansatte i 2014 til en organisation med over 50 ansatte, et stort budget og en meget stor indflydelse i de øverste regeringskontorer i store lande og på livet i fjerne landsbyer. Women Deliver og dens danske topchef var klare succeshistorier.
Men måske er det gået for hurtigt på nogle områder. Tidligere i år sprang bomben med klager over et giftigt arbejdsmiljø og racisme i organisationen.
Kritik taget alvorligt
Women Delivers bestyrelse hyrede straks firmaet Cader Adams LLP til at undersøge sagen. Det blev netop Cader Adams, fordi det er ejet af sorte kvinder og har erfaring med at arbejde med rettigheder, diversitet, lighed og inklusion i non-profit organisationer. Cader Adams har talt i timevis med nuværende og tidligere ansatte, konsulenter og unge, samt gennemgået udtalelser og breve, evalueringer, en tidligere undersøgelse, personaleregler og strategiske planer.
De vigtigste elementer i konklusionen er, at Women Deliver er præget af at være placeret i et samfund, der bygger på systematisk racisme, som traditionelt har ekskluderet sorte, farvede, oprindelige folk og seksuelle mindretal. Women Deliver har ikke kunnet følge med sin egen hurtige vækst, og det kan have ført til forskelsbehandling. Arbejdspladsen har været for krævende, for præget af hastværk, presset har været for højt.
Undersøgelsen konkluderer også, at der ikke er nogen enkelt person, der har ansvaret for det. Men Women Deliver har ifølge bestyrelsen iværksat en større transformation af organisationen. Det går ikke, at man i arbejdet for lighed og rettigheder samtidigt har skadet nogle af sine ansatte.
Undskyld
Bestyrelsen undskylder over for alle, som på en eller anden måde har lidt skade. Den takker alle dem, der er trådt frem, har delt deres oplevelser og anbefalinger, stillet skarpe spørgsmål og udfordret organisationen. De bliver alle i organisationen og skal deltage i de videre processer med at sikre at Women Deliver kommer i mål som erklæret antiracistisk organisation.
Derfor skal den næste topchef ikke bare være en fremtrædende fortaler for kvinder og piger, hun skal også helst have erfaring som leder af en antiracistisk organisation, kunne styre Women Deliver gennem overgangen, og have erfaring med at leve eller arbejde i fattigere lande. Samtidigt skal organisationen fremover være opmærksom på, at de ansatte og ledelsen skal afspejle organisationens globale virke. Der skal hyres flere uden for Nordamerika.
Katja Iversen bliver fulgt på vej af megen ros og som bestyrelsen udtrykker det, dyb taknemmelighed.
“Katja er en global leder,” lyder det blandt andet fra bestyrelsesforkvinde Kristin Hetle, der beklager Katja Iversens afgang, men også udtrykker forståelse og beundring for beslutningen.