Hvis skoven forsvinder, forsvinder vandet

ngare_ndare_tree_walk_2_-_safaricom_foundation
Som led i at redde Ngare Ndare skoven har lokale kræfter blandt andet gjort den store oprindelige skov til et udflugtsmål for bæredygtig turisme.
Foto: Safaricom Foundation
Gerd Kieffer-Døssing

18. februar 2021

Webinar om evalueringen af dansk støtte til klimatilpasning

Tirsdag den 23. februar klokken 17.00-18.40 holder udenrigsministeriet i samarbejde med IDA Global Udvikling et webinar, hvor evalueringen af dansk støtte til klimatilpasning præsenteres af blandt andet lederen af evalueringsholdet, Eric Buhl-Nielsen.

Tilmelding til webinaret kan ske her.

For foden af Mount Kenya ligger Ngare Ndare-skoven, en frodig, oprindelig skov på størrelse med Fanø og med et rigt dyre- og planteliv. Den er omkranset af mennesker på alle sider, og de har i årevis forsynet sig af skovens ressourcer: vand, tømmer, brænde, vildt. Derfor er skoven truet og har været det i mange år.

Men hvis skoven forsvinder, vil det være en katastrofe. Ikke blot for de mange mennesker, der bor lige omkring den, men også for talrige pastoralister i det enorme tørre område nord for Ngare Ndare. Skoven er nemlig opsamlingsreservoir for Ewaso Nyiro-floden, der løber nordpå og er en de vigtigste vandkilder for de mange pastoralister og deres dyr i området.

Så i 2004 gik en række lokale kræfter sammen og etablerede Ngare Ndare Forest Trust med det formål at få lokalbefolkningen og andre aktører til at stå sammen om at bevare skoven.

De lokale skal gøres til vindere
”Vejen til succesfuld naturbevarelse er ikke brolagt med forbud alene,” fastslår Dominic Maranga, der er direktør for Ngare Ndare Forest Trust.

”Selvfølgelig skal vi forbyde krybskytteri og illegal skovhugst, og det har vi da også gjort. Men hvis det skal virke, skal det kombineres med en hel række forskellige tiltag, der giver nogle her og nu-fordele for den lokale befolkning. De er jo godt klar over, at skoven er vigtig for dem, men de skal tilbydes nogle alternativer og umiddelbare fordele ved at bevare skoven, hvis de skal ændre adfærd.”

Derfor har fonden for eksempel hjulpet foreløbigt 40 husholdninger omkring skoven til at etablere små biogasanlæg, så de ikke længere har brug for at hente brænde i skoven. Afføringen fra en enkelt ko er nok til at holde en almindelig husholdning kørende med biogas til madlavning med mere.

Bæredygtig turisme
Ngare Ndare Forest Trust er også godt i gang med at gøre skoven til at udflugtsmål for turister af den bæredygtige slags, der iagttager skovens vilde dyr og går på opdagelse – ad afmærkede stier med guider – i dens rige biodiversitet. Også her er målet at gøre turisme til en indtægtskilde for lokalbefolkningen. De 40 ansatte i fonden, der primært arbejder som vagter og guider, er stort set alle fra lokalområdet.

”Vi hjælper også folk i gang med biavl, træplantning og forskellige former for kunsthåndværk, der kan sælges til turister, men også til udlandet. Størst succes har vi haft med at hjælpe adskillige kvinder i gang med perlebroderi,” fortæller Dominic Maranga.

Sunde økosystemer er også klimatilpasning
Ngare Ndare Forest Trust er medlem af sammenslutningen Northern Rangelands Trust, der i alt har 39 lokale naturparker som medlemmer, som alle arbejder med at bevare økosystemer til gavn for både natur og mennesker. Northern Rangelands Trust har i en halv snes år modtaget støtte til klimatilpasning fra Danida og er blevet kigget efter i sømmene i den evaluering af dansk støtte til klimatilpasning, der blev offentliggjort den 11. februar.

Lederen af evalueringsholdet, Eric Buhl-Nielsen, er overbevist om, at øget fokus på økosystemer er en af vejene frem i fremtidens klimatilpasning:

”Tidligere var der ikke særligt meget fokus på økosystemers rolle i opbygningen af modstandsdygtighed over for klimaforandringer. Men det bliver mere og mere klart, at sunde økosystemer spiller en vigtig rolle som en buffer mod klimaforandringer for både natur og mennesker.” 

– – – – – – – – 

I forbindelse med evalueringen har artiklens skribent og Bo Illum Jørgensen produceret en række små film. Se to af dem her:

Ingen skov, intet vand
Bevarelsen af Ngare Ndare skoven i Kenya illustrerer, at mere fokus på sunde økosystemer (som led i tilpasning til klimaændringer) kan øge klimamodstandsdygtighed hos både natur og mennesker. 

Opbygning af klimsmodstandsdygtigthed for natur og mennesker
The Northern Rangelands Trust søger at kombinere bevarelse af dyrelivet med forbedrede levevilkår for lokale kvægnomader for at opbygge klimamodstandskraft hos både natur og mennesker.