Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Den Blandede AVS-EU Parlamentariske Forsamling

TID: Torsdag d. 24. – onsdag d. 30. maj

STED: Forum Horsens, Langmarksvej 53, 8700 Horsens

Den fælles EU-AVS parlamentariske forsamling består af parlamentarikere fra hhv. Europa-Parlamentet og parlamenterne i AVS-landene (udviklingslande i Afrika, Vestindien og Stillehavet).


TID: Torsdag d. 24. – onsdag d. 30. maj

STED: Forum Horsens, Langmarksvej 53, 8700 Horsens

Den fælles EU-AVS parlamentariske forsamling består af parlamentarikere fra hhv. Europa-Parlamentet og parlamenterne i AVS-landene (udviklingslande i Afrika, Vestindien og Stillehavet).

Forsamlingen er et rådgivende organ, der har til opgave at fremme den demokratiske proces gennem dialog og konsultation og styrke forståelsen mellem befolkningerne i EU og AVS-staterne.

Danmark er vært for Forsamlingens møde, som foregår i Horsens. Det bliver det største møde i Danmark under EU-formandskabet med op til 400 deltagere, heraf ca. 150 parlamentarikere.

Det helt særlige ved JPA’en er, at udover at være det største møde under det danske EU-formandskab, er det også et forum for lige dialog mellem civilsamfundsorganisationerne fra nord og syd og parlamentarikerne.

Mødet er også det eneste officielle EU-topmøde hvor Helle Thorning-Schmidt direkte vil forholde sig til EU’s udviklingspolitiske fremtid.

Det officielle program for JPA’en begynder mandag d. 28. maj hvor både Statsminister Helle Thorning-Schmidt og Udviklingsminister Christian Friis Back vil tale ved åbningsceremonien.

Men allerede fra torsdag d. 24. maj vil flere internationale udviklings NGO’er stå for afholdelsen af en række side-events, omhandlende forskellige problematikker ved den fremtidige udviklingspolitik.

Side-Events:

1) Dag: TORSDAG 24. Maj, Tid: 13.00 – 15.00

Om: Food Speculation & Price Volatility

På side-eventet vil sammenhængen mellem finansiel spekulation på Europas børser og fødevareusikkerhed i verdens fattigste lande blive behandlet og debatteret.

Det vil blive belyst hvordan handel med fødevarederivater er med til at forstærke prisudsvingene på de globale fødevaremarkeder, og dernæst hvordan disse prisudsving skaber sult og fødevareusikkerhed for verdens fattigste. Endelig vil EU’s muligheder for at vedtage regulering, der kan stoppe overdreven spekulation i basale fødevare blive taget op.

Finansiel spekulation i fødevarer skaber fødevareusikkerhed for millioner af mennesker i verdens fattigste lande. Det er et problem, der kræver akut handling.

Det anerkendes i dag af flere og flere: USA har indført finansiel regulering. Nordea, Europas femtestørste bank, har netop stoppet sine spekulative aktiviteter af hensyn til verdens fattigste. EU Parlamentet vil gerne indføre regulering på linje med USA.

Side-eventet skal sikre et utvetydigt signal fra ACP landene. Det vil sætte maksimalt pres på Ministerrådet inden de afgørende forhandlinger om EU’s regulering af området går i gang.

Arrangørerne: Concord Danmark og CARE Danmark

Talere på eventen:
Myriam Vander Stichele, SOMO Netherlands
Rolf Hernø, Care DK
Klaus Fridorf, Nordea (tbc)

2) Dag: LØRDAG 26. maj, Tid: 13.00 – 15.00

Om: Small-holder Farming

Side-eventen vil handle om fødevare-og klimakrisens ødelæggende konsekvenser der tydeligt viser manglerne i det globale landbrugs-systemet.

Næsten én ud af syv mennesker på jorden går hver dag sultne i seng og påpeger FN at mere end en tredjedel af verdens lande er alvorligt truede af hungersnød. Samtidig er 30 procent af den globale udledning af drivhusgasser relateret til landbrug i de industrialiserede lande.

De nuværende produktionsmønstre har kritiske konsekvenser af den bæredygtig udvikling i hele verden. EU’s fødevareproduktion alene optager 2,2 gange bio-kapaciteten i sin egen landbrugsjord.

Det bliver et event med rigtig mange repræsentanter fra afrikanske økologiske landbrug samt fra større europæiske organisationer som CFSI, SOS Faim, Organic Denmark, CARE og Concord Danmark med nogle meget spændende oplæg.

Her vil bl.a. blive fremlægge en erklæring, som er formuleret og underskrevet af over 3.000.000 afrikanske landmænd fra omkring 10 større afrikanske organisationer.

Den fælles erklæringen om at tackle den globale fødevare-og klimakrise vil mandag d. 28. maj kl. 16.30-17.30, blive overrakt til Udviklingsminister Christian Friis Bach der efterfølgende vil indgå i en debat med organisationerne bag eventen og erklæringen.

Derudover er de afrikanske gæster og pressen inviteret til at deltage i et “field-trip” om onsdagen d. 30. maj hvor de skal besøge en række danske økologiske landbrug.

Arrangørerne: Concord Danmark / CFSI / CARE/ Organic Denmark / NOGAMU / SOS Faim

3) Dag: MANDAG 28. maj, Tid: 13.15 – 14.45

Arrangørene: Concord Europe + Cotonou Working Group

Om: The future of ACP-EU relations: what kind of European Development Fund is needed for 2014- 2020, and how will the trade policies evolve and be supportive to these relations?

What are the challenges and ways forward for ACP- EU relations?
– new principles and tendencies for
– EU development policies current discussions on the next EDF
– new visions of trade and development

What we bring as CSO’s to the table
· expectations on sustainable development
· perspectives on what is needed to have an effective 11th EDF
· perspectives on the impact on the way trade is organized for development

Recommendations and exchange of views in light of the upcoming debates on Policy Coherence for Development, EDF and EPA

Læs mere om den officielle JPA her.