Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

CPH:DOX: Jai Bhim Comrade

TID: Lørdag d. 3. november kl. 17

STED: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København N.

75 Kr.

Instr.: Anand Patwardhan | Indien 2012 | 200 min


TID: Lørdag d. 3. november kl. 17

STED: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København N.

75 Kr.

Instr.: Anand Patwardhan | Indien 2012 | 200 min

Fokus er kollektivt og formen en collage, men målet ligger fast: det indiske kastesystem skal ned med nakken. “Jai Bhim Comrade” har ingen gennemgående hovedpersoner, men kredser om en episode i 1997, hvor politiet skød ubevæbnede Dalitter (kasteløse) efter at ukendte gerningsmænd havde vandaliseret en statue af en kasteløs frihedskæmper/martyr.

Selvom kastesystemet officielt blev afskaffet ved lov i 1950 vedbliver det at definere den klassedelte virkelighed for millioner af fattige indere. Hvor indgroet systemet egentlig er står chokerende klart, når overklassen (og dens ignorante “kultur”: teater, sange og digte) får ordet. Her reproduceres forskellene imellem de forskellige “kaster” til bevidstløshed.

Anand Patwardhan har fuldt fortjent status som Indiens fremmeste, eksperimenterende filmskaber og aktivist – en kompromisløs kunstner, der tager alle mediets midler i brug i sin kamp for retfærdighed på Dalitternes vegne.

Interviews, arkivmateriale, reportager, og selv sangnumre er der plads til i hans konfronterende og nedbarberede stil. Fire timers dokumentarisk punching af et system, der aldrig burde have eksisteret.

Andre visninger:

Onsdag 07/11 19:00
Husets Biograf 75 Kr.

Se mere HER