Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Seminar: Hvordan kan demokratisk kontrol sikre en effektiv udviklingspolitik?

TID: Onsdag d. 5. december kl. 18.30 – 21.00

STED: Kantinen hos IBIS, Vesterbrogade 2B, 1620 København V.


TID: Onsdag d. 5. december kl. 18.30 – 21.00

STED: Kantinen hos IBIS, Vesterbrogade 2B, 1620 København V.

Det er alment kendt, at EU’s landbrugspolitik og – støtte har negativ indflydelse på produktionsmulighederne og indtægtsgrundlaget for småbønder i udviklingslandene. Ligesom, at de fleste ved, at EU’s fiskeripolitik er afgørende for, at fattige afrikanske fiskere er sikret et levebrød, og at EU’s lovgivning om skattesnyd og skattely har store konsekvenser for udviklingslandenes muligheder for at få multinationale selskaber til at betale skat af den olie, de udvinder i landene.

EU’s og dets medlemslandes forskellige politikker kan have – og har ofte – negativ indflydelse på udviklingslandene og underminerer derfor reelt udviklingslandenes udviklingsmuligheder og den udviklingsbistand vi giver. For at sikre en effektiv udviklingspolitik er det derfor helt nødvendigt at skabe en større sammenhæng mellem udviklingspolitikken og en række andre politikområder.

EU og dets medlemslande har med princippet om politikkohærens for udvikling (Policy Coherence for Development (PCD)) forpligtet sig på at sikre denne sammenhæng, da princippet om PCD er stadfæstet i Lissabontraktatens artikel 208. Derfor har den danske regering offentliggjort, at den nu lancerer en national handlingsplan for, hvordan princippet om politikkohærens for udvikling kan realiseres i Danmark.

Regeringen ønsker med handlingsplanen, at skabe en større sammenhæng mellem den danske udviklingspolitik og andre politikområder, der har indflydelse på denne fx handels-, skatte- og landbrugspolitikken. Udviklingsminister Christian Friis Bach har sat den danske handlingsplan højt på den udviklingspolitiske dagsorden i Danmark, og begynder udarbejdelsen af handlingsplanen i december i år. Handlingsplanen for PCD forventes færdig i slutningen af foråret 2013.

En af de største udfordringer ved udformningen af en handlingsplan for PCD er spørgsmålet om, hvilken rolle de forskellige institutioner bør spille for, at princippet realiseres bedst muligt. Seminaret vil se nærmere på dette spørgsmål, og stille skarpt på, hvordan Folketinget og de forskellige ministerier kan bidrage effektivt til at få ført intentionen om en øget sammenhængskraft i de europæiske og danske politikker ud i livet. Hensigten med seminaret er ligeledes, at nå frem til konklusioner, som kan videreudvikles og føde ind i udarbejdelsen af den danske handlingsplan.

EU-Parlamentet er netop kommet med sin seneste rapport om PCD, der lægger vægt på, at parlamentarisk kontrol skal placeres i hjertet af PCD-princippet for at sikre effektiv gennemførelse af princippet.

I tråd hermed understreger Concord Danmark i en ny rapport, at PCD-mekanismer skal forankres i eksplicitte, politiske visioner med målsætninger, som administrationen har til formål at opnå både gennem udviklingspolitikken, men også gennem andre politikområder.

Men hvilken rolle bør parlamentarikere spille i princippet om PCD, kan demokratisk kontrol af princippet overhovedet sikres, og hvordan bør den demokratiske kontrol iværksættes i den nye danske PCD-handlingsplan? Det er spørgsmål som disse, der bliver søgt besvaret på seminaret.

Program:

18:30-18:40: Velkomme og introduktion v. Concord Danmarks formand Nils Brøgger Jakobsen

18:40-19:25: Keynote speech om parlamentarisk kontrol med princippet om PCD v. Charles Goerens, Europa-parlamentets standing rapportuer på PCD.

19:25-19:50: Præsentation af Concord Danmarks bud på, hvordan parlamentarisk kontrol med princippet om PCD sikres i Danmark v. Laust Leth Gregersen, sekretariatsleder Concord Danmark.

19:50-20:00: Pause

20:00-21:00: Paneldiskussion med Charles Goerens, Laust Leth Gregersen, og medlemmer af Europaudvalget. Bekræftet indtil videre: Lone Loklindt (R) og Nikolaj Villumsen (EL).

Tilmelding: Senest d. 3. december til Maja Ølgod Frandsen ([email protected])