Abort: Forandringens vinde blæser over Latinamerika

”Det er lov.” Grøn er den latinamerikanske kvindebevægelses farve – og i centrum, da en mere liberal abortlov blev vedtaget i Argentina i 2020.


Foto: DFI.

17. juni 2022

Gennem de seneste år er der i Latinamerika blevet taget store skridt i den retning, der sikrer kvinden ret til at bestemme over egen krop.

I slutningen af 2020 blev abort tilladt i Argentina. En kvinde kan nu få en abort i op til 14 uger inde af graviditeten – og senere endnu, hvis kvindens liv er i fare, eller hun er blevet udsat for voldtægt. 

“Det var en historisk afgørelse,” siger Misha Wolsgaard-Iversen, der er Latinamerikaekspert og en af dem herhjemme, der ved mest om kvinders rettigheder i Mellem- og Sydamerika. Hun er tidligere latinamerikakoordinator i Oxfam IBIS og nu sekretariatsleder i International Børnesolidaritet.

Latinamerikansk filmfestival 2022

Cinemateket i det centrale København danner for niende gang de fysiske rammer om Latinamerikansk filmfestival. Festivalen kører fra 1. til 30. juni, og arrangørerne lover masser af følelser, farver, historisk og nutidig viden.

Som det er sædvane, ledsages mange af filmene af forskellige typer af arrangementer – debatter, receptioner og introduktioner fra instruktører eller kendere af kultur, politik, historie og tendenser i de latinamerikanske lande. Det gælder ikke mindst redaktionen bag ¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika, som kan høres (og læses) her på siderne.

Festivalen er blevet til i samarbejde mellem Cinemateket og Casa Latinoamericana, Sonamos Latinoamérica, Festival de Literatura de Copenhague, Ckultura og de latinamerikanske netværk CLAS og NETLA samt Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet samt en lang række ambassader, konsulater og ildsjæle.

Globalnyt er partner på festivalen og vi bringer en række artikler, der tager læserne med bag filmlærrederne, hvor vi blandt andet møder nogle af instruktørerne.

Medlemmer af Globalnyt kan købe billetter til rabatpris (det vil sige 55-70 kr. mod normalt 85-100 kr.) til alle festivalens film og events. NB: Tilbuddet gælder kun ved fysisk henvendelse i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, Kbh. K. Dokumentation af medlemskab er ikke nødvendig.

Se festivalens program og bestil billetter her: Latinamerikansk Filmfestival 2022 | Det Danske Filminstitut (dfi.dk)

Du kan også hente festivalens program som pdf her.

“Kvindeorganisationer oplevede en kæmpe kampgejst: ’Kan det lade sig gøre i Argentina, så kan det også ske hos os.’ Og så ruller bolden. Kvindeorganisationer har kæmpet i mere end 40 år for kvinders rettigheder og for en mere liberal abortlovgivning, som er en del af den større kvinderettighedskamp.”

Paven tromlet

Argentina er et af de største lande i Sydamerika. Det er pavens hjemland, hvor 60 procent er katolikker. Og pave Frans blandede sig da også i valgprocessen, blandt andet på Twitter, hvor han under forhandlingerne gav udtryk for, at loven ikke burde blive vedtaget. 

Men det blev den. 

”Es ley,” (“det er lov”), blev der råbt på gaderne i hovedstaden Buenos Aires, mens glædestårer trillede ned ad kinderne, da resultatet blev offentliggjort. Der blev viftet vildt med grønne tørklæder, symbolet på den latinamerikanske kvindebevægelse.

Fri abort var én af præsident Alberto Fernández’ mærkesager op til præsidentvalget i 2019. Det lykkedes ham altså at indfri valgløftet, selvom befolkningen var splittet. Selv vicepræsident Cristina Kirchner, der i årene 2007-15 var præsident i landet og dengang imod fri abort, endte med at støtte op.

“Der kom en forståelse af, at man godt kan være katolik og samtidig gå ind for kvinders rettigheder til at bestemme over egen krop,” siger Misha Wolsgaard-Iversen. 

Risikerer 50 års fængsel

Latinamerika har stadig nogle af de mest restriktive abortlove i hele verden.

I Den Dominikanske Republik, El Salvador, Haiti, Honduras, Nicaragua og Surinam er det fuldstændig forbudt. I El Salvador og Nicaragua risikerer en kvinde op til 50 års fængsel for abort – også selvom hun aborterer ufrivilligt.

Alligevel aborterer omkring 6,5 millioner kvinder hvert år i regionen. Alene i Argentina er der skønsmæssigt blevet foretaget op mod 500.000 illegale aborter om året. 

Det udsætter kvinder for unødig livsfare, påpeger Misha Wolsgaard-Iversen:

”Omkring 25 procent af disse kvinder ender med at blive indlagt.”

Må ikke retsforfølges

Argentina var det blot fjerde land i Latinamerika til at legalisere abort – efter Cuba, Guyana og Uruguay. Og dominoeffekten i regionen er allerede en realitet.

Ni måneder efter Argentina afkriminaliserede også Mexico abort. De love, der straffer kvinder for at få foretaget abort, blev ved den mexicanske højesteret erklæret for forfatningsstridige. Beslutningen var enstemmig. 

“Det er lidt kompliceret, for afkriminalisering er ikke helt det samme som fri abort. Men det er et banebrydende skift på nationalt plan. Og det åbner muligheden for, at kvinder får adgang til fri abort i resten af staterne, for de må ikke retsforfølges for at få en abort,” siger Misha Wolsgaard-Iversen. 

Et skridt på vejen

Også Colombia har i februar afkriminaliseret abort. Ifølge Amnesty bliver der foretaget mere end 400.000 aborter i Colombia hvert år, og blot ti procent af dem har været lovlige hidtil.

Der er også nyt fra Ecuador. I år har parlamentet godkendt en lov, der tillader abort i tilfælde af voldtægt. Loven gør det muligt for voksne kvinder i byerne at få en abort i de første 12 uger af graviditeten – og for mindreårige og voksne på landet op til 16 uger. Førhen var det kun lovligt at få en abort, hvis kvindens liv var i fare.

I Chile er diskussionen i fuld gang. Underhuset i kongressen har godkendt at debattere et lovforslag, der vil udvide kvinders adgang til at få en abort indtil 14. uge af graviditeten. Et første skridt på vejen.

Hvem bliver de næste?

Bølgen vil ifølge Misha Wolsgaard-Iversen kunne skylle videre indover regionen. Især i de lande, hvor kvindebevægelsen er stærk. Peru er et godt bud på et land, der kan følge trop, siger hun.

Perus nye minister for kvinder, Diana Miloslavich, sagde i marts, at hun ikke giver op, før Perus kvinder har fået fri, gratis og sikker adgang til abort. 

”Det er et stort land, som også lige har fået en ny præsident, Pedro Castillo. Han er godt nok ikke kommet til valg på kvinders rettigheder, men man kan forestille sig en bedre politisk dialog. Der er trods alt ikke en konservativ katolik ved magten,” siger Misha Wolsgaard-Iversen.

Samtidig understreger hun, at den fortsatte forbedring af kvinders rettigheder ikke er garanteret.

”Der er stadig kæmpe udfordringer i Latinamerika. Der er lang vej til at få omsat den lovgivning til reelle rettigheder. Det sker ikke fra den ene dag til den anden.”


Josefine Aude Raas og Mette Mølgaard er freelancejournalister og står blandt andet bag ¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika.

Artiklen blev oprindeligt bragt i programmet for Cinematekets Latinamerikansk filmfestival. Find avisen i Cinemateket eller download den her.

Globalnyt er partner på Latinamerikansk Festival 2022. Medlemmer af Globalnyt kan købe billetter til rabatpris (det vil sige 55-70 kr. mod normalt 85-100 kr.) til alle festivalens film og events.
NB: Tilbuddet gælder kun ved fysisk henvendelse i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, Kbh. K. Dokumentation af medlemskab er ikke nødvendig.