Algeriets præsident træder tilbage efter 20 år ved magten

gettyimages-3187672
Valgplakater i Algier fra valgkampen i 2004, hvor Abdulaziz Bouteflika blev valgt for anden gang.
Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images
Laurits Holdt

Siden slutningen af februar har hundrede tusinder algeriere protesteret mod landets 82-årige præsident med kravet om, at han forlod posten. Gadeprotesterne blev antændt da Abdulaziz Bouteflika annoncerede, at han ville stille op til sin femte valgperiode.

Han blev valgt første gang i 1999 og har siden vundet valgene i 2004, 2009. Valgperioden er fem år.

Bouteflika har et dårligt helbred, og har sjældent vist sig offentligt siden 2013, hvor han fik et slagtilfælde. Det har fået mange til at tvivle på hans evne til at lede landet i endnu en periode. Mange borgere oplevede hans genopstilling til præsidentposten som en facade for en magtelite, der styrer landet med støtte fra militæret og forretningsfolk.

Efter en måneds folkelige protester meddelte Bouteflika i marts, at han alligevel ikke ville stille op igen i håb om det ville få protesterne til at ville ebbe ud. Men det tilfredsstillede ikke demonstranterne, som i stedet fortsatte protesterne med krav om, at han skulle trække sig øjeblikkeligt. Det er nu sket.

At han og folkene bag ham ændrede mening kan hænge sammen med, at landets hærchef Ahmed Gaid Saleh, i sidste uge sagde, at Bouteflika ikke længere var i stand til at varetage posten som præsident, og at hæren vil støtte op om folkets krav. Både Bouteflika og Saleh er en del af den ældre generation af magthavere, som mange algeriere ser som en del af problemet for landets udvikling.

En hel magtgeneration skal væk – eller skal de?
Nu hvor Bouteflika har trukket sig, kommer landet til et nyt og endnu sværere kapitel – hvem og hvordan sikres en god overgangsperiode. Det politiske liv er ikke veletableret med oplagte kandidater til præsidentposten, hvilket skyldes at Bouteflika selv har umuliggjort reel politisk opposition under sin tid på magten.

Indtil valget, som skal foregå om cirka tre måneder, er magten overgivet til Abdelkadar Bensaleh, som er formand for overhuset i parlamentet, og samtidig allieret med Bouteflika. Det får oppositionspolitikeren Nazim Taleb til at udtrykke bekymring for, om valget vil foregå frit og i overensstemmelse med folkets krav under protesterne.

Nogle demonstranter mener, at hele den ældre generation af veteraner skal ud af processen. Men det kan også skabe mere kaos end stabilitet, hvis der ikke er nogen med ”historisk legitimitet”, siger det fra Francis Ghiles, der er forsker ved Barcelonas center for Internationale Studier, til Al-Jazeera.