BØRNEfonden starter indsamling mod zika-virus i Kap Verde

microcephaly-comparison-500px
Gravide der smittes med zika-virus, risikerer at føde børn med mindre hoveder, hvilket øger risikoen for hjerneskader markant.
Foto: Wikipedia
Forfatter billede

Zika

Zika er en virussygdom forårsaget af en virus, der bliver overført via Aedes myg .

Folk med Zika virus har sædvanligvis symptomer så som let feber, udslæt, øjenbetændelse, smerter i muskler og led, utilpashed og hovedpine. Symptomerne varer normalt mellem 2-7 dage.

Det er kun 1 ud af 5, der får symptomer, selvom virus er i kroppen.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen specifik behandling eller vaccine.

Den bedste måde at forebygge zika på er at forhindre myggestik og mindske myggenes muligheder for udklækning (vandreservioirer)

Virus findes i Afrika, Amerika (nord, mellem og syd), Asien og Oceanien. Dette udbrud har ikke bredt sig til kontinentet endnu, men sandsynligheden er der, da tidligere udbrud er set i bl.a. i Tanzania og Uganda.

Der er nu også tilfælde af mænd med virus, der har smittet deres partner via sex.

WHO anbefaler at gravide kvinder (eller kvinder, der prøver at blive gravide) ikke rejser til lande med zika.

Kilde: WHO

Den velkendte summen. Så et stik, der ikke nødvendigvis mærkes. Og så begynder det pludselig at klø: Myggestik. De små, røde prikker er irriterende, men på nordiske breddegrader er det for de allerfleste mennesker ikke forbundet med sundhedsrisiko.

Anderledes ser det ud i Vestafrika, hvor BØRNEfonden arbejder. Her kan et lille stik fra en myg give alvorlige sygdomme som gul feber, dengue feber, malaria og nu også zika-virus.

Zika er en sygdom forårsaget af en virus, der bliver overført via myg. Gravide kvinder, der smittes med zika-virus, risikerer at føde børn med alvorlige misdannelser. Zika-virus spreder sig hurtigt og også i Kap Verde, der er et af BØRNEfondens programlande.

Derfor starter BØRNEfonden nu en indsamling mod zika-virus i Kap Verde, skriver organisationen i en pressemeddelelse onsdag.

”Zika-virus blev bekræftet for første gang i Kap Verde i oktober 2015. Frem til slutningen af februar 2016 er der rapporteret næsten 7500 tilfælde af zika. Myndighederne på Kap Verde laver myggebekæmpelse og forebyggelsesarbejde, men har brug for flere ressourcer, så hver en krone i vores indsamling vil hjælpe,” siger Anne Smith Petersen, programdirektør i BØRNEfonden.

Sætter ind inden regnsæson

I Kap Verde følger man lige nu over 100 gravide kvinder, som har været smittet med zika under deres graviditet.

De første fødsler blandt disse gravide kvinder sker her i marts måned, og der er desværre netop konstateret det første mulige tilfælde af zika-relateret mikrocephali, som bl.a. betyder, at hovedet på den nyfødte er mindre end normalt.

Myggene yngler i vand, og derfor vil forebyggelsesaktiviteterne foregå i september 2016 forud for den næste forventede regnsæson i Kap Verde.

BØRNEfondens erfaringer fra Ebola

BØRNEfonden gjorde med danske sponsorers hjælp en stor indsats under det store ebola-udbrud i Vestafrika, som startede og toppede i 2014 og langsomt klingede af i 2015.

Af BØRNEfondens programlande var kun Mali direkte ramt, men med den store forebyggelsesindsats var BØRNEfonden med til at inddæmme epidemien.

BØRNEfonden blev indstillet til en pris af EU for arbejdet med Ebola på kontinentet bl.a. på grund af BØRNEfondens samarbejde i med de nationale sundhedsmyndigheder.