Burkina Faso og Thyges 4.200 km på cykel

aakb
Forfatter billede

Venskabsforeningen Danmark – Burkina Faso skriver om ham på sin hjemmeside:

Thyge Christensen er et af de mennesker i Danmark, der har det største kendskab til Burkina Faso. Han har siden den første rejse i 1979 opholdt sig i landet utallige gange i kortere eller længere tid, særligt i den nordøstlige del, hvor byen Gorom-Gorom ligger.

Han er kendt som manden, der en regnfuld septembermorgen i 1981 cyklede ud ad Gl. Horsens Landevej i Århus, ned gennem Europa og videre gennem Sahara med solen som eneste vejviser, hvorefter han drejede til højre mod Gorom-Gorom i det nordlige Burkina Faso (dengang Øvre Volta). En to måneder og 4.200 km lang cykeltur.

På den allerførste rejse kom Thyge Christensen til byen Gorom-Gorom; ved en tilfældighed, fik arbejde på børnehospitalet og blev boende i otte måneder.

Det ophold fik afgørende betydning for ham. I Gorom-Gorom fandt han fodfæste og knyttede mange bånd, og han har et ubrydeligt venskab til sin ven og bror/frére Abdoulaye.

Aktiv for Venskabsforening i 30 år

Thyge Christensen var i 1987 initiativtager til Venskabsforeningen Danmark – Burkina Faso og har været aktiv i foreningen alle årene. Venskabsforeningen rådgiver om burkinske forhold til rejsende, journalister, studerende m. fl.

Han var også med til, på en rejse med en gruppe danskere i 2003, at beslutte at danne en dansk støtteforening for kvindeforeningen M’Balla Sukaabe i Gorom-Gorom.

Det blev til Red Børnene i Gorom-Gorom, og lige siden har ildsjælen fra stationsbyen Hinnerup nordvest for Århus været et vigtigt forbindelsesled mellem den danske forening og kvindeforeningen. Se selv på www.gorom-gorom.dk

Mange har gennem årene været på rejser med ham til Burkina Faso. Thyge har arrangeret cykelture og ture i gamle, men solide biler. Det er rejser, hvor man er kommet tæt på det burkinske folk og dets mangeartede kultur. I et land, der er så forskelligt fra Danmark, er der meget, man som rejsende simpelt hen ikke forstår.

Thyge har trods sit store kendskab til de forskellige befolkningsgrupper i landet, deres levevis og kultur ikke altid en entydig forklaring. Som svar på det, man ikke forstår, er hans svar ofte: “De har deres grunde” – som i ordsproget “Den fremmede gør store øjne, men ser dog ingenting”.

Thyge lover ikke, at deltageren på hans rejser bliver et bedre menneske, men forsikrer om, at man bliver et andet menneske.

Fabelagtig historiefortæller

Fødselaren er en fabelagtig historiefortæller. Han kan fortælle så levende, vedkommende og nuanceret, at man føler sig hensat til at sidde ved bålet i mørket i Afrika og lytte intenst.

Burkina Faso betyder Værdighedens land. Ofte omtales Burkina som et af verdens fattigste lande.

Men når man hører Thyge fortælle, handler det mere om et komplekst land præget af et folk bestående af 64 folkeslag med stærke værdier, en fredskultur med traditioner for konfliktløsning og et kulturmønster, der bygger på sammenhænge og helheder.

Thyge har gennem årene formidlet sin store viden om Burkina Faso gennem rejser, udgivelser af bøger, et utal af foredrag og artikler.

Venskabsforeningen siger mange tak til Thyge Christensen for indsatsen gennem alle årene, slutter fødselsdagsomtalen.

Se også Globalnyts omtale her

Burkinernes rummelighed

Thyge Christensen medvirkede i en radioudsendelse i december 2010 om et “fredeligt land, hvor over 60 etniske og sproglige grupper lever sammen uden store konflikter eller kultursammenstød”.

Det kan ifølge Thyge Christensen lade sig gøre, fordi burkinerne ved, hvordan man driller på en god måde og fordi de er vant til at tænke i sammenhænge frem for modsætninger.     

Han lærte at sætte pris på burkinernes rummelighed og evne til at grine ad hinanden på en respektfuld måde, der kan opløse spændinger.

Mere om Sahel-landet på Wikipedia

At drille i stedet for at spotte

“Burkinerne har faste traditioner for, hvordan de etniske grupper driller hinanden, og det er netop de grupper, som der er størst risiko for, at der kan opstå konflikter imellem, der har den stærkeste tradition for at drille hinanden, f.eks. agerbrugere og nomader”.

“Ved at drille hinanden bekræfter man forskellighederne, men også den langvarige relation mellem de forskellige grupper,” forklarede Thyge Christensen.

Han mente ikke, at vi kan overføre de burkinske traditioner direkte til en dansk virkelighed, men han håber, at vi kan lade os inspirere til at bruge humor på en respektfuld måde, f.eks. i forholdet mellem muslimer og kristne.

“Det, der har været burkinernes virkelighed i århundreder, er nu også vores: at verden er kompleks, og sort-hvide modsætninger dur ikke til at forstå og håndtere den virkelighed,” lød det.

Lad det stå som udgangsreplik for omtalen af “de ærliges og stoltes land”, som er Danidas ankerland i Vestafrika  og har modtaget hundreder af millioner kroner i bistand gennem flere årtier.

Artikelbank om Gorom-Gorom

Thyge Christensen skriver i anledning af 70-årsdagen til Globalnyt:

“Efter knap 40 års engagement i Burkina Faso er der nu en rimelig anledning til at rubricere de artikler, jeg gennem de seneste knap fem år har skrevet til foreningen Red Børnene i Gorom-Gorom’s hjemmeside (hvor jeg er sekretær): www.gorom-gorom.dk.

Det er blevet til 65 såkaldte månedsfortællinger, fordelt i fire kategorier: 1. Sahel-kultur. 2. Burkina Faso og Sahel. 3. International udvikling. 4. Gorom-Gorom og M’Balla Sukaabe.

Der er artikler om mangfoldige emner – fra legetøj, spil og dans til guld, landbrug og breve om at leve i krigens skygge.

En lige så rimelig anledning til at gøre det nu, er, at Burkina Faso er emne for U-landskalenderen 2017. Undervisere kan måske hente inspiration ved at kaste et blik ned over de 65 titler.

Vores projekt i Gorom-Gorom er ikke langt fra det område, der nyder gavn af årets U-landskalender. Begge provinser (Oudalan og Yagha – den sidste modtager af årets projekt i U-landskalenderen)  ligger i Burkina Fasos Sahel-region.

Under alle omstændigheder er her en henvisning til denne måneds fortælling: http://www.gorom-gorom.dk/september-2017.html 

(slut)

Navneredaktionen beklager, at denne omtale ved en fejl først bringes nu.