Siden mandag har vedholdende rygter på sociale medier som Twitter og en uendelig række af blogs erklæret Cubas mangeårige diktator, Fidel Castro, død. Rygterne er udokumenterede og kan være med til at vise, at de ellers så højt besungne sociale medier har begrænsninger. Det fortæller også noget om en regering, som ikke forstår håndtering af medier.
Mandag efter nytår begyndte der at svirre rygter på Twitter om, at Cubas 85-årige ex-diktator, Fidel Castro, var død. (Beklager, men det er uoverskueligt at linke til dem alle)
Det blev fulgt op af bloggere med interesse for Cuba – og pludselig var det et faktum.
Castro er død.
Så kom modreaktionen: El Comandante sidder og griner af alle de rygter (taget fra El Comercio, Ecuador). Han fortsætter med at skrive klummer og beskeder til det cubanske folk, og blander sig i hvordan Cubas baseball-hold skal være.
Det underbygges af, at selv meget kritiske cubanere som Yoani Sanchez og Cuba Press (normalt stærkt systemkritiske) afstod fra at bekræfte rygterne.
Omvendt har den cubanske regering åbnet en ladeport for den slags rygter.
De har nemlig valgt at være tavse. Og mystikken omkring eventuel død, og hvad det egentlig var, Fidel Castro blev opereret for, og som førte til, at han overdrog magten til lillebror Raúl, nærer rygtemageriet.
Det modvirker heller ikke rygterne, at Venezuelas præsident, Hugo Chávez, pludselig skulle opereres på et cubansk hospital for en sygdom, som tydeligvis var kræft.
Det kom bare aldrig frem, før det var så tydeligt, at ingen kunne tage fejl.
Sociale mediers renommé?
Den spanske avis, El Mundo, rejser spørgsmålet: trods de sociale mediers enorme succes de senere år … hvor meget skal vi stole på dem?
– Det kræver stor forsigtighed at undgå blot at løbe med på et rygte, skriver avisen.
Herunder links til jer, der kan spansk. Håber de giver en indgang til hele problematikken.