120 millioner til akutte kriser i Irak, Yemen og Syrien

yem_20170423_wfp-maad_fuad_0033_2_yemen
I Yemen er der hårdt brug for, at lande som Danmark bidrager til en akut indsats for de mest sårbare befolkningsgrupper.
Foto: Maad Fuad/WFP (arkiv)
Forfatter billede

Efter mere end 8 måneders hårde kampe er den nordirakiske storby Mosul befriet fra Islamisk Stat.

I Yemen fortsætter borgerkrigen, og tusinder af mennesker bliver dagligt smittet med kolera.

I Syrien er borgerkrigen i gang på sit 7. år og over 11 millioner mennesker er drevet på flugt fra deres hjem, heraf over 5 mio. på tværs af grænserne til nabolandene og længere væk. Blandt de tilbageværende har 9 mio. mennesker i følge FN behov for fødevarehjælp.

De menneskelige konsekvenser af konflikterne i Syrien, Irak og Yemen er enorme, og derfor yder udviklingsminister Ulla Tørnæs nu 120 millioner kroner i støtte til akutte indsatser i de tre lande.

Genopbygning i Mosul

Den irakiske regering har erklæret, at Mosul er befriet. Det er i sig selv meget positivt, men byen har været belejret af Islamisk Stat siden 2014. Halvdelen af byens befolkning er flygtet, og alt peger på, at situationen er desperat for de hundredtusindevis, der fortsat formodes at være i den vestlige del af Mosul.

Samtidig er genopbygningsarbejdet påbegyndt i det østlige Mosul, som har været befriet gennem nogen tid. For at understøtte de igangværende akutte indsatser, har regeringen besluttet at bevilge 30 mio. kr. til den Internationale Røde Kors Komité, som er blandt de organisationer, som har bedst adgang til de konfliktramte områder.

Kolera og mangel på mad i Yemen

Samtidig bliver situationen i Yemen stadigt værre. Over 270.000 vurderes nu at være smittet af kolera, og over 1.600 er døde af sygdommen ifølge de seneste informationer fra FN. Stadigt flere rammes hver eneste dag.

Samtidig er over 6 millioner mænd, kvinder og børn ramt af en akut fødevarekrise, og yderligere 10 millioner får ikke dækket deres daglige behov for mad fuldt ud. Det er meget bekymrende, og der er hårdt brug for, at lande som Danmark bidrager til at understøtte en akut indsats for de mest sårbare befolkningsgrupper.

Hjælpe syriske flygtninge i nærområder

FN-appellerne for krisen i Syrien og nabolandene lyder aktuelt på 9 milliarder dollars for 2017. Her midt i 2017 er kun lidt over en tredjedel af pengene kommet ind. Det betyder, at de flygtninge og fordrevne, der fortsat befinder sig i Syrien og nabolandene, får stadig sværere ved at klare sig.

Ulla Tørnæs understreger på den baggrund, at regeringen ønsker at hjælpe flest mulige flygtninge i nærområdet, hvorfor hun nu tager fat på at udmønte den bevilling, som regeringen reserverede til Syrien-krisen i forbindelse med den internationale Syrien-konference i april.