1,9 mio til højteknologisk vandprojekt i Uganda

img_2593
Piger henter vand i Budaka-området, Uganda
Foto: Seniorer uden Grænser/Poul Due Jensens Fond
Forfatter billede

Seniorer uden Grænser

Projektet implementeres af Seniorer uden Grænser i Region Midt med en bevilling fra Poul Due Jensens Fond på kr. 1.900.000. Projektet ligger i forlængelse af et lignende projekt som Poul Due Jensens Fond finansierede i Ngasire på vulkanen Mt. Elgon, hvor et lokalsamfund af kaffefarmere nu har gavn af adgang til rent vand.

Seniorer uden Grænser har sammen med lokale NGO’er også lavet planteskoler, et syprojekt for marginaliserede unge kvinder og låne- og sparegrupper, der har bidraget til opstart af en række små virksomheder.

 

Budaka-distriktet er et fattigt område i det østlige Uganda. De fleste lever af landbrug, hvor de primært producerer til selvforsyning.

– Området er knastørt. Det får blot 80 cm nedbør om året fordelt på to regntider. De senere år er nedbøren blevet mere ustabil og faldende, hvilket nok hænger sammen med den globale opvarmning, forklarer projektleder Poul Krøijer fra Seniorer uden Grænser.

Drikker forurenet vand

I dag henter beboerne deres vand fra sumpe dannet af overfladevand på vej fra den nærliggende vulkan Mt. Elgon til Victoria Søen.

– Vandprøver fra sumpene viser et uhyggeligt højt niveau af colibakterier. Mange drikker vandet som det er, hvilket giver alvorlige vandrelaterede mavesygdomme. Andre koger vandet, hvilket er tidskrævende. Kogningen medfører i øvrigt uhensigtsmæssig skovrydning pga. et stort brændeforbrug, siger Poul Krøijer.

Køb vand med mobiltelefonen

Ca. 1000 familier eller mellem 7.000-8.000 beboere vil få adgang til rent og sikkert vand gennem projektet. 8 nye aftapningssteder vil blive forsynet med ny Grundfos-teknologi. Beboerne køber vandet i AQtap automater, hvor man med et specielt Smart Card kan aftappe den ønskede mængde vand.

– Man sætter penge ind på sit Smart Card med mobiltelefonen. Mobile banking er udbredt i mange afrikanske lande, også i Uganda, hvor der ofte er langt til den nærmeste bank, forklarer Poul Krøijer.

Beboere uden mobilbank kan købe vand hos autoriserede vandsælgere, som udvælges i samarbejde med de vandkomiteer, der allerede er nedsat for at forberede lokalsamfundene på projektet. Det er håbet, at vandsælgerne vil kunne fungere som små selvstændige startups, som på sigt kan få en god forretning ud af at sælge vand og på den måde bidrage til den økonomiske bæredygtighed.

Skoler er omdrejningspunktet

Projektets to vandtårne kommer til at stå på skolernes område. Vandkomiteerne består af lokalvalgte repræsentanter fra skolen og distriktet samt forældre, og den fastsætter prisen på vandet og driver systemerne i fællesskab. Vandet pumpes op ved hjælp af solenergi, og fra vandtårnene fordeles det til tappestederne.  

Skolerne betaler for adgang til vand, ligesom resten af brugerne vil skulle betale. På de to skoler oprettes der desuden skolehaver og planteskoler. Planteskolerne er tænkt som et bidrag til den skovrejsning, der er nødvendig i området efter mange års uhæmmet træfældning.

– Formålet med skolehaverne er ikke blot at forbedre de måltider eleverne får til frokost, men også at øge deres bevidsthed om fordelene ved en alsidig ernæring. Derudover vil skolehaverne indgå som en praktisk del af undervisningen i de naturvidenskabelige fag, afslutter Poul Krøijer.