Gå til hovedindhold

Mobile menu

20-årig trodser trusler og træner piger i kampsport i Kabul

I denne uge er det kvindernes internationale kampdag, og Sheema Azimi arbejder på sin helt egen måde for at fremme kvinders rettigheder i Afghanistan: Hun underviser nemlig i kinesisk kampsport. 

Hun har det sorte bælte i den kinesiske kampsport wushu. Hun vandt også en guldmedalje, da hun var flygtning i Iran. Derudover har 20-årige Seema Azimi som den første afghanske kvinde åbnet sin egen træningsklub i Kabul. Klubben hedder Shaolin, og Seema Azimi er klubbens eneste træner. 
 
Det skriver Voice of Africa. 
 
Men ikke alle i det krigsplagede land synes, at det er nogen særligt god idé. 
 
"Jeg er blevet truet. Jeg får også breve, hvor der står, at sport ikke er for piger, fortæller Seema Azimi til Voice of Africa.   
"Der er kræfter, som forsøger at holde kvinder væk fra fremgang, men vi gør vores bedste og forsøger at overbevise kritikerne om, at vi kvinder kan påvirke samfundet meget effektivt."
 
Klub med vokseværk

Hun håber at kunne udbrede wushu til hele Afghanistan. Endnu har hun kun omkring 20 piger på sine kampsportshold, men der bliver flere og flere, fortæller hun.
 
"Klubben her skal blive større, og jeg vil også gerne åbne klubber i andre provinser. Mit ønske er, at alle slags kvinder skal dyrke sport sammen. Når vi er stærke sammen, kan det føre til en positiv forandring."
 
Den 20-årige kvindesagsforkæmper står ikke alene med sin kampgejst. Hendes far bakker hende hundrede procent op, fortæller han til Voice of Africa. 
 
"Jeg håber, at hun vil fortsætte med at forfølge sine mål, og at hun vil deltage i internationale konkurrencer. Jeg ønsker, at hun skal være et eksempel for andre i dette krigsplagede land," siger Rahmatullah Azimi.
 
Seema Azimi er udtaget til at repræsentere Afghanistan i South Asian Games, som starter den 19. august i Kuala Lumpur i Malaysia. Og hun håber selvfølgelig, at hun kan vinde en guldmedalje hjem til Afghanistan.