23,5 millioner var på flugt fra ekstremt vejr og klima i 2016

23241680762_7f652b857d_b
Thomas Jazrawi

En opdatering af CARE Danmarks klimarapport viser, at ekstremt vejr og klimaforandringer i 2016 sendte 23,5 millioner mennesker på flugt, skriver CARE Danmark i en pressemeddelelse onsdag. 

Det er en markant stigning i forhold til året før og desuden over tre gange så mange, som samme år flygtede fra konflikter og vold.

Den globale temperatur stiger, og flere steder i verden rammer oversvømmelser, tørker og orkaner så voldsomt, at millioner af mennesker bliver tvunget på flugt fra hus og hjem.

På baggrund af tal fra The Internal Displacement Monitoring Centre er CARE Danmarks klimarapport ”Fleeing Climate Change” blevet opdateret og viser, at vejr og klimaforandringer sidste år sendte 23,5 millioner på mennesker på flugt – det er mere end tre gange så mange, som samme år flygtede fra konflikter og vold.

Antallet af klimafordrevne stiger
Sammenligner man med tallene fra 2015, viser de, at der er tale om en stigning på 8,8 millioner mennesker. I 2015 sendte vejr og klimaforandringer 14,7 millioner mennesker på flugt, og sidste år steg tallet så til 23,5 millioner.

CARE Danmarks politiske koordinator, Sarah Kristine Johansen, mener, at det høje antal mennesker på flugt fra ekstremt vejr og klimaforandringer understreger behovet for klimatilpasning.

”Klimaforandringer og det ekstreme vejr skaber fødevarekriser, sult og konflikter. Det betyder, at millioner af mennesker mister deres livsgrundlag og bliver drevet på flugt”, siger Sarah Kristine Johansen. 

“Klimaforandringerne rammer oftest de, der har bidraget mindst til dem, og de rige lande, der oftest har bidraget mest, bør derfor hjælpe med at skabe bedre betingelser for, at de ramte kan blive boende i deres eget hjem”.

Migration hænger uløseligt sammen med klima
De opdaterede tal får også CARE Danmark til atter at undre sig over regeringens manglende kobling af klimaets betydning for migration.

”Regeringen har gang på gang gentaget, at den vil bekæmpe migrationen, og i både den udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi og i udspillet til Finansloven for 2018 er migration begge steder et vigtigt indsatsområde”, siger Sarah Kristine Johansen.  

“Derfor kan det undre, hvorfor tilpasning til klima og ekstremt vejr slet ikke er nævnt som indsatsområde, særligt når vi nu atter får dokumenteret, hvor mange millioner mennesker der flygter fra netop klima og ekstremt vejr”, tilføjer hun.

CARE Danmark har derfor afholdt en rundbordsmøde, hvor både politikere, eksperter, forskere og andre interessenter deltog for at komme med bud på, hvordan regeringen blandt andet via den udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi kan styrke koblingen mellem migration og klimaforandringer.

”I CARE Danmark anbefaler vi flere indsatser. Eksempelvis en global 100-års køreplan for bl.a. genhusning af mennesker fra klimaramte områder. Man kan også øge den langsigtede bistand, så klimaudsatte bliver mere modstandsdygtige og kan få en fremtid dér, hvor de allerede bor”, forklarer Sarah Kristine Johansen. 

“Desuden mener vi i CARE Danmark også, at man bør skabe bedre vilkår for investeringer i klimatilpasning, så det bliver attraktivt for den private sektor at investere i ikke kun reduktion, men også tilpasning”, lyder det supplerende fra den politiske koordinator.

På listen over anbefalinger er også at skabe mere viden om sammenhængen mellem migration og klimaforandringer samt et opgør med den klassiske silotænkning mellem udenrigs- sikkerheds- og klimapolitik.

”Regeringens udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi 2018-2019 er et oplagt eksempel på en politik, hvor det vil være muligt at nedbryde silo-tænkningen, bl.a. ved ikke blot at gøre klimaforandringer som en del af problemstillingen omkring migration – sådan som det er tilfældet i strategien nu – men også at gør en klimatilpasningsindsats en del af løsningen”, siger Sarah Kristine Johansen.

Fra CARE Danmarks rapport ”Fleeing Climate Change”:
•Op mod 250 mio. mennesker vil i 2050 være tvunget på flugt uden mulighed for at vende hjem.

•Allerede i 2025 vil 2,4 mia. mennesker leve i områder, hvor der er mangel på vand.

•Det kan betyde, at op mod 700 mio. mennesker i 2030 vil være midlertidigt fordrevet fra deres hjem.