336.000 kr. – det er lønforskellen mellem u-landsmiljøets dyreste og billigste generalsekretær

Forfatter billede

336.641 kr. på årsbasis, eller 28.053 kr. om måneden, så stor er forskellen mellem den højest og lavest lønnede generalsekretær hos u-landsmiljøets største aktører.

Tallene fremgår af en rundspørge fra u-landsnyt, som også omfatter gennemgang af oplysninger, der er lagt ud på NGOernes hjemmesider på internettet.

I top ligger den danske aflægger af FNs Børnefond, UNICEF Danmark, hvis generalsekretær de sidste 15 år, Steen M. Andersen, i 2009 oppebar en samlet årsløn inklusive pension m.v. på 1.100.261 kr. eller 91.688 kr. om måneden.

I bund ligger solidaritets- og bistandsorganisationen, IBIS, hvis general-sekretær siden 1996, u-landsveteranen Vagn Berthelsen, pr. 1. august 2010 har en samlet månedsløn, medregnet pension, på 63.635,93 kr. – eller på årsbasis 763.620 kr. “IBIS følger Statens takster”, når det gælder lønnen, fremgår det af organisationens website.

Det giver forskellen på de 336.641 kr. set over et helt år.

Løntallene er kommet i fokus, efter at en rund-spørge i januar i år nåede frem til, at 48 procent af de adspurgte mente u-landsorganisatio-nerne betalte deres medarbejdere for meget i løn, og at især de øverste chefers lønposer var i skudlinjen. Her lød danskerne vurdering i snit på, at de får en månedsløn på ca. 87.000 kr.

Den eneste af de undersøgte organisationer, som når derop – udover UNICEF Danmark – er Dansk Røde Kors, hvor generalsekretær Anders Ladekarl – på direkte forespørgsel herfra tirsdag – ansatte sin aktuelle løn inklusive pension, til – netop – ca. 87.000 kr.

Hans kollega i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær, havde i 2009 en månedsløn på 69.505 kr., igen inklusive pension m.v.

Tidl. minister og partiformand, nu generalsekretær i Red Barnet, Mimi Jakobsen er den næste i rækken med en (opdateret) månedsløn på 80.000 kr. inklusive pension og tillæg. Hun fungerer tillige som administrativ direktør, fremgår det.

Lige efter kommer generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, med en månedsløn inkl. pension på 78.767 kr. 61-årige Kamm har ifølge et svar fra Flygtningehjælpen “en individuel kontrakt, hægtet op på den danske funktionærlov”.

Den længst siddende af alle generalsekretærer blandt de største u-landsrettede NG0er, Niels Tofte i CARE Danmark, har ifølge en direkte forespørgsel til ham en aktuel månedsløn på 73.600 kr. inkl. pension.

Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær, bistandsveteranen Frans Mikael Jansen, lå pr. 1. oktober 2009 på 65.320 kr. medregnet pension og diverse tillæg i månedlig forstrækning, fremgår det af MS-websitet.

I bunden finder vi så Vagn Berthelsen hos IBIS.

HVORFOR SÅ STOR FORSKEL?

Men hvorfor er forskellen så stor? Er Steen M. Andersen de mange penge flere værd end Vagn Berthelsen?

Begge organisationer har haft succes. IBIS har fastholdt positionen som en magtfuld projektoperatør under Berthelsens ledelse og Steen M. Andersen overtog en lille lukningstruet organisation i 1995, men har siden drevet UNICEF Danmark frem til en omsætning på 130 mio. kr. og uafbrudt fremgang år for år.

Formanden for UNICEF Danmarks bestyrelse, Irma-direktør Alfred Josefsen, vurderer det sådan overfor u-landsnyt (idet han alene tager stilling til sin egen organisation):

– Steen M. Andersen har drevet en meget lille organisation frem til noget af det bedste og mest effektive, vi har indenfor UNICEF. Han er en mand, der – naturligvis sammen med sin stab – har formået at drive arbejdet frem herhjemme, så vi sidste år kunne aflevere 92 mio. kr. til UNICEFs internationale virke til gavn for børn verden over.

– Kig engang i statistikkerne over, hvilke folk, der præsterer at oparbejde 92 mio. kr. i overskud og se på, hvad sådanne personer får i erhvervs-livet. Der er ikke mange folk i den kategori, der nøjes med 1,1 million i årsløn, anfører Alfred Josefsen.

– Så vi er meget tilfredse med generalsekretærens arbejde. Vi synes i bestyrelsen, at hans løn afspejler den energi, det engagement og de kvalifikationer, han lægger i det her dag ud og dag ind – og altsammen for en god sag, slutter bestyrelsesformanden.

LØNGABET MÅSKE STØRRE ENDNU

Det skal tilføjes, at løngabet formentlig er betydeligt større, hvis man medtager mindre og mellemstore u-landsorganisationer.

Således meddeler kommunikationschef i Caritas Danmark, Toke Nyborg, onsdag i en mail til u-landsnyt, at den katolske hjælpeorganisations generalsekretær, tidl. minister og partileder Jann Sjursen, modtager 47.000 kr. om måneden inklusive pension.

Altså lige godt og vel det halve af Steen M. Andersen.

BEKLAGELSE fra redaktionen:

Det fremgik af en artikel søndag i u-landsnyt, se
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/22-08-10/efter-loen-kritik-kun-2-topchefer-i-u-landsmiljoee
at flere nævnte store u-landsorganisationer ikke oplyser deres generalsekretær-løn. Dette er ikke rigtigt, og redaktionen beklager dette.

———–
DOKUMENTER

Løn i IBIS (fra www.ibis.dk)

Løn i IBIS følger Statens takster.

Generalsekretær:

IBIS’ generalsekretær Vagn Berthelsens månedsløn udgør pr. 1. august 2010:

Løn : kr. 56.126,09
Pension: kr. 7.509,84
Ialt: kr. 63.635,93

Vagn Berthelsen er ansat på åremålskontrakt.

Forkvinde/formand

Formanden/forkvinden for IBIS kan kompenseres for tabt arbejdsfortjeneste med op til 60.000 kr årligt. IBIS nuværende forkvinde Mette Müller modtager denne kompensation.

Afdelingsleder

Løn: kr. 49.021,77
Pension: kr. 5.531,80
I alt: kr. 54.553,57

For yderligere oplysninger kontakt venligst kommunikationschef Annelie Abildgaard på IBIS,[email protected], tlf.: 3520 0231, mobil: 2720 4015

DANSK Flygtningehjælp

kontrakt
Andreas Kamm har en individuel kontrakt, hægtet op på den danske funktionærlov.

Løn
Hans løn udgør månedligt kr. 67.264,89 + pension med kr. 11.502,30.

Fratrædelse
Andreas er omfattet af funktionærlovens opsigelsesregler (varsler, fratrædelsesgodtgørelse m.v.). Der foreligger ingen individuel, særlig aftale.

Da Andreas K. har været ansat i DFH mere end 18 år, vil han efter funktionærlovens § 2a være berettiget til 3 måneders løn i fratrædelsesgodtgørelse, hvis DFH opsiger ham. Der er ingen særlig aftale for ham.

(A.K. har været gen.sek siden 1998 og er p.t. 61 år – han genrejste DFH, red. bemærkning)

Cherlyn Løvefod
Kommunikationsmedarbejder
Kommunikation og indsamling
Telefon: 33735191

MELLEMFOLKELIGT Samvirke (fra www.ms.dk)

Løn til ledelse og bestyrelse
Oplysninger om løn til bestyrelsesmedlemmer, generalsekretær og ledelse

De politisk valgte bestyrelsesmedlemmer i Mellemfolkeligt Samvirke modtager ikke nogen form for løn eller vederlag for deres arbejde.
Formandskabet – pt. forkvinde og næstformand – kan vælge at modtage en godtgørelse for udgifter og tabt arbejdsfortjeneste. Beløbet kan udbetales som honorar eller som dækning af faktiske udgifter til f.eks. transport. Beløbet udgør for begge personer tilsammen maksimalt 92.000 kr. årligt pr. 1.10. 2009.
MS’ generalsekretær modtager en månedsløn, der pr. 1.10. 2009 udgør 58.719 kr. inklusive diverse tillæg (u/pension).
Frans Mikael Jansen får 6.601,65 kroner per måned, det svarer til 11,9 procent, i pension.
MS’ afdelingsledere modtager en månedsløn, der pr. 1.10. 2009 udgør 46.598 kr. inklusive diverse tillæg (u/pension).
Der udbetales ikke nogen fratrædelsesgodtgørelse ved afskedigelse.
direkte link: http://www.ms.dk/sw145142.asp
Først ind under rubrikken “Vores arbejde” og derefter slå ind på “informationspolitik”, der står aller nederst i en længere kolonne til venstre.

RED BARNET

Et af de spørgsmål, Red Barnet ofte får er, hvorfor der er forskel på cheflønninger i de forskellige organisationer. Det handler som oftest om, hvor stort et ansvar ledelsen har – f.eks. størrelsen af budgettet og medarbejderstaben.

Red Barnets budget: 200 millioner kroner
Lønnede medarbejdere: Omkring 90 i Danmark
Løn for afdelingschef: 59.000 kroner om måneden inkl. pension og tillæg
Løn for generalsekretæren: 80.000 kroner om måneden inkl. pension og tillæg – Generalsekretæren er også administrativ direktør.
Hovedbestyrelsen inklusiv formanden arbejder gratis.

Mette Hilden, pressechef

UNICEF

UNICEF Danmarks generalsekretærs løn, ovenikøbet inkl pension m.v., er udspecificeret i vores årsrapport og frit tilgængelig på vores hjemmeside for alle interesserede. Som du kan se af følgende link:

Årsberetninger og regnskaber: http://unicef.dk/aarsberetning-2009 (side 15)

Direkte link til regnskabet: http://unicef.dk/sites/default/files/mediafiles/Regnskab_2009.pdf

Det er desuden UNICEFs politik altid at oplyse om generalsekretærens løn og ansættelsesforhold ved henvendelse, hvis nogen ikke skulle have adgang til internet eller har svært ved at finde det.

Venlig hilsen
Karin Aaen,
kommunikationschef i UNICEF Danmark

(Står på side 16 af 18 sider i Årsregnskabet for 2009, red. bemærkning)