3GF-LAC: Topmøde om grøn vækst i Latinamerika og Caribien

Solcelleanlæg i Calama, i det nordlige Chile.
Foto: Flickr/Codelco
Forfatter billede

Den 18-19 juni afholder Global Green Growth Forum (3GF) et topmøde i Santiago de Chile, hvor man vil adressere topprioriteterne for grøn vækst i Latinamerika og Caribien (LAC). Mødet er et ud af flere regionale topmøder som afholdes i Afrika, Asien og Latinamerika i løbet af 2015, og konklusionerne fra disse møder vil fungere som input til det næste globale 3GF møde i København den 20-21 april 2016.

Den danske regering tog i samarbejde med Mexico og Korea initiativ til 3GF i 2011, og Danmarks ambassadør i Chile, Jesper Fersløv Andersen, vil være en af de første personer i talerstolen når mødet åbner om torsdagen. I løbet af det to dage lange møde vil man blandt andet diskutere hvordan storbyerne kan komme til at fungere som drivkraft for grøn vækst. Man vil også tale om forbrugermønstre, finansiering, samt mulighederne for et større samarbejde mellem den private og den offentlige sektor.

En region med stort potentiale for vedvarende energi
Latinamerika og Caribien er en region med mange naturressourcer og et enormt potentiale for udnyttelse af vedvarende energi. Ifølge en rapport fra det seneste 3GF-LAC topmøde i 2013, står vandkraft for at levere 59% af regionens elektricitetsbehov, imens kul og olie stod for 16%. På trods af de mange fordele ved vandkraft, betyder en alt for stor afhængighed af vandkraft også at regionen er sårbar overfor klimaforandringer, som påvirker det hydrologiske kredsløb.

Derudover regner man med at regionen vil tredoble sit energibehov over de næste 35 år. Heldigvis har LAC regionen også et enormt potentiale indenfor andre former for vedvarende energi – f.eks. vind- og solenergi, bølgeenergi, jordvarme og biobrændsel. Ifølge en 3GF-LAC rapport fra 2013, ville det være tilstrækkeligt at udnytte 4% af det samlede tekniske potentiale for vedvarende energi, for at dække hele regionens energibehov i 2050.

Fokus på storbyerne og ’grønne partnerskaber’
Latinamerika er en af de mest urbaniserede regioner i verden. Derfor vil mødet i høj grad fokusere på hvordan storbyerne kan fungere som drivkraft for grøn vækst, når det gælder f.eks. transport, genbrug og affaldssortering. Målet er at skabe økonomisk vækst samtidigt med at man mindsker CO2 udslippene, og sikrer regionens energibehov i fremtiden.

Den grønne omstilling er også en økonomisk mulighed i sig selv, som skaber arbejdspladser, økonomisk vækst og investeringer for milliarder dollars. Til topmødet i Santiago vil der være stort fokus på at diskutere mulighederne for samarbejde mellem den private og den offentlige sektor, og ’grønne partnerskaber’, som skal bidrage til en hurtigere og mere effektiv grøn omstilling.