Gå til hovedindhold

Mobile menu

Afrika Kontakt: Stop retssag mod aktivister fra Vestsahara

Netop nu starter der en ny retssag mod 25 saharawi menneskerettighedsaktivister, der i flere år har siddet fængslet under stærkt kritisable forhold alene for deres medvirken i en protestlejr. I første instans er de 25 dømt ved en militær domstol. Retssagen sker nu ved en civil domstol i Marokko.
Gdeim Izik-lejren, inden den brutalt blev ryddet og brændt ned i oktober 2010.

Gdeim Izik-lejren, inden den brutalt blev ryddet og brændt ned i oktober 2010.

Miquel Garcia/ Wikimedia

 

Kongedømmet Marokko fører i disse dage retssag mod 25 aktivister fra Gdeim Izik, der i flere år har siddet fængslet under stærkt kritisable forhold. De er dømt for deres medvirken i en demonstration.

Mandag morgen tilbageholdt de marokkanske myndigheder aktivisternes advokater i lufthavnen i Rabat. Dermed er de 25 uden forsvarsadvokater.

Symbol på brutal undertrykkelse

Protest-lejren Gdeim Izik i 2010 blev et symbol på saharawiernes kamp for deres landsuafhængighed. En protest der var et led saharawiernes fredelige modstand mod den marokkanske besættelse og for Vestsaharas uafhængighed.

Men den er også blevet et symbol på den brutale undertrykkelse der udføres af marokkanske styrker.

Gdeim Izik-lejren, der lå ca. 12 km uden for hovedstaden i det besatte Vestsahara, Laayoune, var en fredelig protestlejr, hvor telte blev opført og saharawierne slog sig ned på bedste beduin-vis for at vise deres modstand mod diskrimination og marginalisering.

Omtrent 20.000 saharawier deltog. De anser protestlejren for at være en stor succes for deres bevægelse, og mange saharawier anser Gedim Izik for at have været det reelle startskud til det, der siden er blevet kendt som Det Arabiske Forår.

Men efter en uge angreb de marokkanske myndigheder protestlejren. De ødelagde teltbyen og angreb civile. Det endte med både døde, sårede og arresterede saharawier.

Afrika Kontakt: Danmark må lægge pres på Marokko

I en pressemeddelelse tirsdag opfordrer Afrika Kontakt den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA) til sammen med andre EU lande at lægge pres på de marokkanske myndigheder for de 25 aktivisters løsladelse.

Afrika Kontakt opfordrer den danske ambassade i Marokko til at være til stede under retssagen, herunder være med til at sikre, at aktivisternes advokater frit kan tale med deres klienter og udføre deres arbejde.

Afrika Kontakt støtter gennemførelsen af en international undersøgelse af brud på menneskerettighederne i denne sag.

Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, er enig.

”Den danske udenrigsminister bør sammen med sine europæiske kolleger gribe ind og sikre, at Marokkos uacceptable behandling af saharawierne stopper,” udtaler han i en pressemeddelelse.

”Der skal desuden gennemføres en international undersøgelse af brud på menneskerettighederne i denne sag. Desuden skal det sikres, at aktivisternes advokater kan arbejde frit og at der sker en fair retssag under international overvågning.”

”De uskyldige menneskerettighedsaktivister fra Gdim Izik er uskyldige og bør løslades, indtil det modsatte er bevist. Deres fredelige og demokratiske indsats for få en ende på Marokkos besættelse af Vestsahara har min fulde støtte,” tilføjer Christian Juhl.