Afrikas elefanter forsvinder i rekordfart

Forfatter billede
 
Det er konklusionen på Great Elephant Census, der netop er blevet færdiggjort efter tre års optælling af organisationen Elephants Without Borders. 
 
Den enorme rapport viser, at antallet af tykhuderne er faldet drastisk bare det seneste årti, og at artens tilbagegang nu ligger på omkring otte procent om året. 
 
Hovedårsagen til tilbagegangen er krybskytteri med det formål at sælge elefanternes stødtænder. 
 
“Over hele Afrika mister vi en elefant hvert kvarter. 96 elefanter hver dag og mellem 25.000 og 30.000 om året”, siger Mike Chase fra Elephants Without Borders og tilføjer:
 
“Hvis vi ikke kan redde verdens største landpattedyr, er prognosen for beskyttelsen af truede dyrearter dyster”.

Elefanter går tilbage med 30 procent

Optællingen viser, at bestanden af savanne-elefanter i de 18 undersøgte lande, ligger på 352.271. I 15 af de undersøgte lande, hvor der er blevet talt op flere gange, er bestandene gået tilbage med 30 procent mellem 2007 og 2014. 
 
84 procent af de optalte elefanter befandt sig i lovmæssigt beskyttede områder, mens 16 procent var ubeskyttede. Forskerne fandt dog store mængder elefantkadavere i beskyttede områder, hvilket tyder på, at elefanterne har problemer både udenfor og inde i parkerne. 
 
Ifølge eksperter er truslen fra elfenbenshandelen og krybskytteriet så alvorlig, at elefanterne helt kan forsvinde fra dele af Afrika.
 
Resultaterne af optællingen, der foregik ved hjælp af ombyggede fly, er publiceret i den frit tilgængelige journal PeerJ.

Skov-elefanter endnu mere truet

En anden optælling har kigget på den anden elefant-art i Afrika, skov-elefanten. Og her ser situationen endnu værre ud. Skov-elefanterne er i dramatisk tilbagegang. 
 
Krybskytteriet på skov-elefanterne betyder, at bestanden er blevet reduceret med 65 procent mellem 2002 og 2013, viser den demografiske undersøgelse foretaget af Wildlife Conservation Society. 

Skov-elefanterne er nogle af de dyr, der reproducerer sig langsomst i verden, og derfor vil det ifølge forskerne tage dem næsten et århundrede at komme sig over krybskytteriet.

Det tager hunelefanterne over 20 år at blive kønsmodne, og de føder kun en kalv hver femte eller sjette år.
 
Det skyldes, at det er relativt svært at finde føde. Størstedelen af tilvæksten af planter foregår nemlig i trætoppene, skriver forskerne.
Studiet er publiceret i Plos One.
Trænger du til opmuntring? Se vilde elefanter i Sydafrika på Elephants Without Borders webcam i Afrika her.