Aftale om hjemsending af Rohingya-flygtninge

rf2148534_img_5856
Mange af flygtningelejrene omkring Cox's Bazar ligger på lavtliggende områder, hvor der er risiko for oversvømmelse.
Foto: UNHCR/Matthew Saltmarsh
Laurits Holdt

Bangladesh og Myanmar har indgået en aftale om hjemsendelse af de hundredetusinder af flygtninge, der er strømmet ud af Myanmar siden august 2017. Det rapporterer BBC.

De to lande meddelte i november, at de havde indgået en aftale og nu foreligger aftalen i lidt mere detaljeret form.

Læs mere: Aftale om hjemsendelse af Rohingya-flygtninge fra Bangladesh (23.11.2017)

Flygtningene kommer fra provinsen Rakhine og tilhører den statsløse, muslimske minoritetsgruppe Rohingya. 

1.500 hjemsendelser om ugen

Ifølge regeringen i Bangladesh har Myanmar sagt ja til at modtage 1.500 tilbagevendte hver uge. Samtidig siger den, at det er målet, at hjemsende alle flygtningene inden for to år. I så fald skal der dog sendes væsentligt flere end 1.500 hjem om ugen, for på årsbasis vil det betyde at 78.000 sendes tilbage.

Der er flere end 650.000 rohingya-flygtninge i lejre ved byen Cox’s Bazar nær grænsen til Myanmar. Hvis der hjemsendes 1.500 om ugen vil det sammenlagt tage over otte år. Det er nok et af de emner, der kommer på dagsordenen, når aftalen skal ses efter om tre måneder, som de to lande har aftalt.

Tilbage i november, da landene første gang fortalte om deres aftale kom der bekymrede advarsler fra flere hjælpeorganisationer. For var der garantier for de tilbagevendtes sikkerhed? Ville de blive tvunget tilbage?

Fra FN’s flygtningehøjkommisariat lyder det også, at Myanmar skal gøre noget ved de underliggende problemer, der fik 650.000 mennesker til at flygte og at flygtningene ikke skal vende hjem, før de føler sig trygge nok til at gøre det. 

Flygtningene begyndte at strømme ud fra Myanmar efter angreb fra landets sikkerhedsstyrker, der bl.a. reagerede på en række angreb på politiet i Rakhine-provinsen – angreb foretaget af yderligtgående medlemmer af rohingya-befolkningsgruppen.

Menneskerettighedsorganisationer har længe anklaget myndighederne i Myanmar for systematisk forfølgelse af Rohingyaerne men det afvises pure fra militære og regeringen i Myanmar.