Gå til hovedindhold

Mobile menu

Afvikling

Dansk udviklingsbistand er fuld af gode historier, og det er fuldstændig uforståeligt, at ”Magasinet 360° – Verden i Udvikling” ikke indeholder en eneste artikel herom.

Forleden modtog jeg to tidsskrifter udgivet af henholdsvis det danske udenrigsministerium og Norad. Det sidste vender jeg kort tilbage til.

Det første havde taget navneforandring fra ”Udvikling” til ”Magasinet 360° – Verden i Udvikling”, hvilket signalerer det seneste skridt væk fra at handle om udviklingsbistand. På de 68 flot glittede og illustrerede sider optræder ordet ”Danida” to gange. Det er på side 65 i forbindelse med den ultrakorte omtale af Danida-støttede aktiviteter.

Kun én af disse handler om egentlig udviklingsbistand, nemlig evalueringen af dansk støtte til civilsamfundet. Hvad evalueringen havde fundet ud af, får vi imidlertid ikke noget at vide om, det burde nok kunne have båret en artikel. De andre aktiviteter vedrører fortrinsvis Business-tilskud, danske soldater i Sahel og Afghanistan samt terrorforebyggelse.

At Danida også optræder i kolofonen er et minimalt tribut til, at tidsskriftet finansieres af dansk udviklingsbistand. Det er længe siden, at Danida optrådte på forsiden - med stadig mindre bogstaver.

Danskerne holdes i uvidenhed

Dansk udviklingsbistand er fuld af gode historier, og det er fuldstændig uforståeligt, at magasinet ikke indeholder en eneste artikel herom. Endsige debat om, hvorvidt vi bruger de mange penge på den bedste måde, som tilfældet var med Udvikling før i tiden.

I en artikel med overskriften ”Danmark er verdensmester i udviklingssamarbejde” udtaler udviklingsministeren blandt andet, at førstepladsen ”… viser, at vi yder et konkret og synligt bidrag til en friere, rigere og mere tryg verden”.

Hvis det er synligt over for den danske befolkning, skyldes det i hvert fald ikke ministeriets eget magasin. Danskerne holdes i uvidenhed – måske i håbet om, at vi holder op med at reagere på nedskæringerne.

Heldigvis har vi stadig Globalnyt. Og Norads Bistandsaktuelt. Her er oplysning og debat om norsk udviklingsbistand foruden en hel del mere. Man kan tilmelde sig på [email protected] Det er gratis.