Amnesty brugte ubekræftede voldtægtsoplysninger i kampagne

Laurits Holdt

Et landsbyråd i en landsby i den indiske delstat Uttar Pradesh beordrede i slutningen af august at to unge kvinder skulle voldtages og tvinges til at gå nøgne gennem byen, skrev Amnesty International. Det skulle angiveligt være som straf for, at deres bror var stukket af med en gift kvinde.

Rapporten blev viderebragt i en lang række medier verden over og Amnesty International iværksatte selv en underskriftsindsamling for at få de indiske myndigheder til at skride ind. I skrivende stund har flere end 230.000 skrevet under.

En korrespondent for BBC i Indien besluttede sig for at se nærmere på sagen og kørte til landsbyen Sankraud, der ligger en times kørsel fra hovedstaden Delhi.

Oprørte indbyggere

Hurtigt blev historien noget mere uklar.

Folk han mødte i byen var oprørte over beskyldningerne. Landsbyrådet har ikke beordret at nogen som helst skal voldtages, lød det samstemmende.

Heller ikke hos politiet var der støtte til historien. “Vi har ikke fundet nogle beviser for, at landbyrådet skulle have givet en ordre om, at nogen skulle voldtages,” siger en repræsentant for politiet, Vidyasagar Misra til BBCs udsendte.

Det ligger nogenlunde fast, at en mand er stukket af med en gift kvinde. Til gengæld er der modstridende oplysninger om, hvorvidt hun gjorde det frivilligt eller under tvang. Selv siger hun og hendes familie, at hun nærmest blev kidnappet.

Modsat siger mandens familie, at de to havde været forelsket i flere år og at hun var blevet giftet væk til en mand hun ikke brød sig om.

Politiet hælder også mest til, at kvinden tog med frivilligt, siger Vidyasagar Misra.

En betændt affære

Kvinden kommer fra en højere kaste og manden fra en lavere, hvilket har gjort affæren mere betændt. Forhold på tværs af kasteskel er tabu i det meste af det indiske samfund – især på landet.

De to søstre, der ifølge Amnesty International skulle voldtages for at straffe deres bror, har søgt tilflugt i Delhi af frygt for familien til kvinden, der måske/måske ikke stak af frivilligt sammen med sin elskede. Her har den ene af søstrene forsøgt at få en domstols ord for, at politiet skal beskytte hende og hendes søster.

Men hvor kommer oplysningerne om voldtægts-ordren så fra, spurgte BBC-korrespondenten Amnesty International om.

Oplysningerne har organisationen fra søsteren, der søgte politibeskyttelse. Organisationen har ikke selv haft en repræsentant i landsbyen, fortæller en talsmand for organisationen, Gopika Bashi.

Han siger, at lige meget hvad der er op og ned i historien, så er det vigtigt, at de to søstre og familien bliver beskyttet.

Om hun smurte ekstra på historien for at opnå politibeskyttelse eller om det vitterligt er noget om voldtægts-ordren er uvist. Men faktum er i hvert fald, at Amnesty International har fået flere end 230.000 til at protestere mod en sag, som den ikke selv har undersøgt og at indbyggerne i landsbyen Sankraud føler deres ære krænket af beskyldningerne.