Amnesty: Hær og væbnede grupper begår krigsforbrydelser i Myanmar

myanmar_militaer_pixabay
Forfatter billede

Civile i nogle af Myanmars nordlige regioner er udsat for grove overgreb og mishandling, der kan kategoriseres som krigsforbrydelser. Det er Myanmars hær og forskellige væbnede grupper, der står bag.

Det skriver Amnesty International i en ny rapport, der er udkommet onsdag.

Menneskerettighedsorganisationen har været på tre rejser til delstaterne Kachin og Shan i det nordlige Myanmar, som er præget af konflikt.

Samme mønster som med rohingya-forfølgelse

Samtidig bliver civile bortført af nogle af de væbnede grupper i området. Der sker især, hvis de mistænkes for at støtte et oppositionsparti.

De væbnede grupper tvinger også både mænd, kvinder og børn til at kæmpe på deres side, skriver Amnesty.

rohingya-minoriteten lider under i delstaten Rakhine, men i de nordlige delstater i Kachin og Shan ser vi et lignende chokerende mønster i hærens angreb mod andre etniske minoriteter,” siger Matthew Wells.

Regeringen forværrer flygtningekrise

Myanmars regering har forværret problemerne for mange fordrevne ved at begrænse humanitær adgang til visse berørte områder, især dem, der kontrolleres af væbnede grupper.

Humanitære organisationer siger, at dette undergraver deres muligheder for at reagere hurtigt på nødsituationer og at yde den nødvendige humanitær bistand som at skaffe de fordrevne tag over hovedet, adgang til vand og sanitet.

Amnesty: Hæren står bag omfattende overgreb

Siden kampene eskalerede i november 2016 har Myanmars hær begået voldelige overgreb mod civile, nogle gange som krigsforbrydelser, som fortsatte samtidig med, at Amnesty International var på besøg i området i maj 2017.

Rapporten dokumenterer ni hændelser i den nordlige Shan-stat, hvor soldater fra Myanmars hær vilkårligt tilbageholdt og torturerede civile fra etniske minoriteter.

I byen Monekoe i slutningen af november 2016 arresterede hæren vilkårligt 150 mænd, kvinder og børn, der var ved at gøre klar til et bryllup. Efter at have frigivet kvinderne og børnene såvel som mænd fra visse etniske grupper, brugte hæren de resterende mænd som menneskelige skjold langs den indre omkreds af en base på en bakketop. Flere blev dræbt, og andre blev alvorligt såret af skud og granater.

Rapporten dokumenterer også to tilfælde, hvor civile tilhøre etniske minoriteter er forsvundet, og fire tilfælde af udenretslige henrettelser, som hæren har foretaget siden midten af 2016. Mindst 25 er blevet ofre for disse henrettelser, skriver Amnesty.

18 unge mænd blev dræbt i en enkelt massakre ved Nam Hkye Ho landsby i slutningen af november 2016. Amnesty International interviewede to øjenvidner, der sagde, at omkring 100 myanmarske soldater gik ind i landsbyen efter at have kæmpet i nærheden med MNDAA. Størstedelen af landsbyen, herunder kvinder og børn, var flygtet, da kampene nærmede sig. Efter at have ladet de resterende ældre mænd gå, marcherede soldaterne de unge mænd ud på pistolen.

Kort tid senere hørte de flygtede landsbyboere lyden af skud fra den retning, som soldaterne var gået i.

De overlevende landsbyboere flygtede over grænsen til Kina, og da de kom tilbage flere uger senere, fandt man rester af dødsofre dumpet i to massegrav.

Straffrihed for soldater

Rapporten dokumenterer, hvordan Myanmar-hæren gentagne gange har overtrådt folkeretten ved ikke at skelne mellem civile og militære mål, når man affyrer mortergranater.

Væbnede grupper står bag forsvindinger

Mens mange civile, der tilhører etniske minoritetsgrupper, ser de væbnede grupper som deres beskyttere, lider de også under krænkelser og overgreb fra disse gruppers side.

Forskellige væbnede grupper tvinger civile til at kæmpe for sig. Det går også ud over børn og kvinder.

Amnesty International har dokumenteret i alt 45 bortførelser af civile begået af to etniske væbnede grupper under kampene i den nordlige Shan-stat. Folk blev typisk taget i grupper. Flere måneder senere har deres familier stadig ingen oplysninger om, hvor de befinder sig, hvilket giver anledning til frygt for, at de er blevet summarisk henrettet.

Læs hele rapporten hos Amnesty International