Amnesty: Nicaragua har givet ordre til at dræbe demonstranter

politi_banker_folk_i_masaya_nicaragua_amnesty
Nicaraguansk politi tæver demonstranter i Masaya.
Foto: Amnesty International
Forfatter billede

Myndighederne i Nicaragua anvender en undertrykkelses-strategi der er kendetegnet ved overdreven magtanvendelse, udenretslige henrettelser, kontrol med medierne og brug af væbnede grupper, der er loyale over for regeringen, til at knuse de demonstrationer, der indtil videre har kostet mindst 81 mennesker livet.

Det skriver Amnesty International i en ny rapport om de demonstranter, som er blevet dræbt af sikkerhedsstyrker i Nicaragua i den seneste måned, efter Ortegas regering indførte sociale nedskæringer og protesterne intensiveredes.

”De nicaraguanske myndigheder har vendt sig mod deres eget folk i et ondt, vedvarende og ofte dødeligt angreb på deres ret til liv, ytringsfrihed og fredelig forsamling. Præsident Ortegas regering har derpå skamløst forsøgt at dække over disse grusomheder og overtræde ofrenes ret til sandhed, retfærdighed og erstatning”, siger Erika Guevara-Rosas, der er direktør for Nord- og Sydamerika i Amnesty International.

”Staten må straks stoppe undertrykkelsen af de mennesker, der protesterer, især unge studerende, og respektere deres ret til at kritisere offentlige politikker. I stedet for at kriminalisere dem, skal præsident Ortegas regering tillade, at der oprettes en international kommission der skal lede en hurtig, upartisk og effektiv efterforskning og i givet fald rejse sigtelse mod alle dem, der mistænkes for at begå eller beordre udenretslige henrettelser eller overdreven brug af vold og andre alvorlige krænkelser af menneskerettigheder og forbrydelser under folkeretten,” siger hun.

Skudt i hoved, nakke og bryst

Demonstrationerne, som hovedsagelig ledes af studerende, begyndte den 18. april som reaktion på regeringens reformer.

Reformerne betød, at både arbejdstager og arbejdsgiver skulle betale mere i socialsikringsbidrag, samtidig med, at staten reducerede fordelene ved sikringen.

Status den 28. maj er, at mindst 81 mennesker er blevet dræbt, 868 såret og 438 anholdt under statens hårdhændede og højt koordinerede reaktion på protesterne, viser Amnestys opgørelse.

I rapporten, der har titlen ”Shoot to kill: Nicaragua’s strategy to suppress protest”, dokumenterer Amnesty International det nicaraguanske politis brug af dødbringende våben, det store antal mennesker, der er blevet såret af skydevåben, og hvordan skudhullerne i ofrene først og fremmest findes i hoved, nakke og bryst på de dræbte.

Regeringen forsøger at forhindre retfærdighed og dækker over, hvilken form for drab der finder sted. Disse mønstre har Amnesty International til at konkludere, at der er tegn på, at politi og regeringstro væbnede grupper har begået et større antal udenretslige henrettelser.

Ordre til at dræbe

I et interview med Amnesty International fortæller Dr. Vilma Núñez, som er direktør for Det Nicaraguanske Center for Menneskerettigheder, at ”politiet begyndte at skyde med gummikugler, men volden eskalerede dagen efter. Den 19. april var der flere dødsfald. Daniel [Ortega] kunne have stoppet undertrykkelsen den dag, men det gjorde han ikke. Næste dag affyrede politiet skarpe skud. Ordren var at dræbe.”

I et tilfælde blev Juan Carlos López og Nelson Tellez begge skudt i brystet, mens de gik gennem Ciudad Sandino, hvor der fandt en protest sted. Juan Carlos døde på hospitalet samme dag, mens Nelson kæmpede for sit liv indtil 2. maj.

Foto af Juan Carlos Martínez, som blev dræbt under en demonstration i Ciudad Sandino.


Foto: Oscar Navarrete Aguilar

Før han døde, fortalte Nelson sin kone, at han genkendte den mand, der skød dem begge. Manden var medlem af den nationale politistyrke, som var stationeret i Ciudad Sandino, selv om han på det tidspunkt var iført civilt tøj.

Strategien for undertrykkelse synes at være kommet fra højeste sted. Præsident Daniel Ortega og vicepræsident Rosario Murillo har gentagne gange dæmoniseret demonstranter og afvist, at folk blev dræbt, mens offentlige embedsmænd samtidig nægtede ofre lægehjælp, slettede beviser og nægtede at bestille obduktioner og andre retsmedicinske undersøgelser, skriver Amnesty International.