Gå til hovedindhold

Mobile menu

ANC-ledere klar til at bede Zuma gå af

Presset på præsident Jacob Zuma vokser. Mandag holder ledelsen i det sydafrikanske regeringsparti ANC møde for at beslutte hans fremtid.
Store demonstrationer for og imod Zuma har præget Sydafrika på det seneste.

Store demonstrationer for og imod Zuma har præget Sydafrika på det seneste.

screenshot fra YouTube

Spidsen af det sydafrikanske regeringsparti, African National Committee, mødes mandag for at ”afslutte” den stærkt kritiserede præsident Jacob Zumas afgang fra præsidentembedet.

Partiets nationale eksekutiv-komité (NEC) har mandag indledt et møde, der forventes at munde ud i, at komitéen beder Zuma gå af.

Mødet ventes at vare flere timer, fordi hvert af de over 100 medlemmer af eksekutiv-komitéen kan få lov at redegøre for deres synspunkt.

ANC-formand Cyril Ramaphosa lovede søndag, at han vil få afsluttet den krise, det sydafrikanske parti befinder sig i.

Ved et møde i Cape Town søndag sagde han, at han vil erstatte ”en periode med vanskelighed, uenighed og strid” med ”en ny begyndelse” for ANC.

Zumas modstandere har flere gange tidligere forsøgt at vælte ham ved hjælp af mistillidsafstemninger i parlamentet. Hver gang har han overlevet, men ved den seneste afstemning i august havde præsidenten mistet opbakning fra store dele af sit bagland og var tydeligt politisk svækket.

Zumas præsidentskab har i de seneste år været overskygget af flere store korruptionsskandaler. Det har – sammen med langsom økonomisk vækst og tårnhøj arbejdsølshed – fået vreden til at vokse i befolkningen og dermed også kravet om, at Zuma skal træde tilbage.

Følg med i Times Live