Gå til hovedindhold

Mobile menu

Anthony Giddens blir 80

Den verdenskendte britiske sociolog, Anthony Giddens, som var en af de første, der brugte betegnelsen globalisering, fylder 80 mandag d. 8. januar 2018.

Omkring årtusindskiftet var en af fødselarens talrige bøger "Den tredje vej - socialdemokratismens fornyelse" inspirationskilde for premierminister Tony Blairs fornyelse af Storbritanniens gamle Labour, som derefter ganske betegnende blev til New Labour.

I bogen giver GIddens sit bud på, hvordan man i en globaliseret verden kan føre en realistisk politik, der forener dynamiske markedskræfter med individets frihed og statens muligheder for at sikre social velfærd og langsigtet styring.

Anthony Giddens var en af de første, som påpegede de store samfundsmæssige forandringer, globaliseringen medfører, herunder tabet af traditioner.

Til dagbladet Information har han bl.a. sagt i et interview:

"Der foregår store strukturelle forandringer i verden i dag. Den vigtigste er globaliseringens dramatiske fremrykning. Første gang, jeg nævnte "globalisering" overfor politiske ledere, jeg mødte, havde de stort set ikke hørt udtrykket".

Sådan er det mildt sagt ikke i dag.

Giddens har skrevet over 30 bøger, der er udkommet på 29 sprog og i 2007 var han den mest refererede forfatter indenfor humaniora. Han er opvokset i London og var den første i familien, der kom på universitetet.

Han var rådgiver for Tony Blair, der sad som premierminister fra 1997 til 2007. Han blev adlet i 2004 som baron Giddens of Southgate og sidder i Overhuset i London. Mere om ham på

https://da.wikipedia.org/wiki/Anthony_Giddens