Bevæbnede mænd dræber otte, herunder syv ngo-ansatte, i vildtreservat i Niger

skaermbillede_2020-08-10_kl
Angrebet fandt sted i Koure girafreservat, der ligger en times kørsel fra Nigers hovedstad Niamey.
Foto: Google Maps
Gerd Kieffer-Døssing

10. august 2020

En gruppe på syv, alle ansatte i den franske humanitære organisation ACTED, og deres guide blev søndag den 9. august angrebet under deres besøg i Koure girafreservat, der ligger i den sydvestlige del af Niger.

ACTED bekræfter de ”meningsløse” drab og skriver:

”Hjælpearbejdere må aldrig være et mål. Vores kolleger var drevet af værdier om menneskehed og solidaritet og har arbejdet for at støtte den udfordrede nigerske befolkning.”

”De kom på motorcykler”
De dræbtes firhjulstrækker blev beskudt med automatvåben, hvorefter den blev stukket i brand, mens de døde blev efterladt i sandet.

”Det var forfærdeligt. Vi kunne ikke engang se på kroppene. De var blevet skudt, men flammekastere havde også efterladt bilen og nogle af ofrene forkullede,” siger Djibo Hama, en talsmand for guiderne i parken, til The New York Times.

Ifølge en kilde tæt på de nigerske myndigheder fandt angrebet sted sidst på formiddagen:

”Vi kender ikke angribernes identitet, men de kom på motorcykler gennem bushen og ventede på turisternes ankomst,” siger kilden til AFP ifølge Al-Jazeera.

Nødhjælpsarbejde i skudlinjen
Siden kuppet i nabolandet Mali i 2012 har både Niger og en række andre lande i regionen lidt under stadig stigende usikkerhed og voldelige angreb fra blandt andet terrorister og militser.

Angreb med dødelig udgang er derfor langt fra noget nyt i Niger. Alligevel adskiller dette angreb sig fra tidligere angreb på flere punkter.

For det første er området, hvor reservatet ligger, hidtil blevet anset som sikkert, og angrebet er dermed tegn på, at volden spreder sig.

For det andet var syv af de otte dræbte ngo-ansatte, der var på turisttur til reservatet, og ikke civile, som ellers er de primære ofre for vold og angreb i regionen.

Fordi drabsmændenes identitet og motiv endnu er ukendt, er det uklart, om gruppen blev angrebet ved et tilfælde, fordi de var turister, eller fordi de var udviklingsarbejdere. Uanset hvad tæller drabene med i en negativ statistik, der peger på, at det i løbet af det sidste årti er blevet stadig farligere at være nødhjælpsarbejder. Ifølge tal fra The Aid Worker Security Database, steg det samlede antal af angreb rettet mod hjælpearbejdere fra 165 i 2008 til 228 i 2018, hvor i alt 408 ansatte blev enten skadet, dræbt eller kidnappet. Langt størstedelen af ofrene er lokalansatte, og også her skiller angrebet i girafreservatet sig også ud: Seks af de dræbte var nemlig franske statsborgere.

Det har i høj grad fået internationale medier til at skrive om angrebet og også fået Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, til at reagere. I en pressemeddelelse fordømmer han angrebet og lover, at alle midler vil blive taget i brug for at opklare attentatet.

Frankrig har haft militære operationer i regionen siden 2013.

OBS. Mange medier angiver, at det kun var de seks franskmænd, der havde forbindelser til ACTED, mens de to øvrige dræbte var en lokal chauffør og en lokal guide. Denne artikel er baseret på ACTEDs egen reaktion på angrebet, hvori det fremgår, at syv ansatte samt en guide er blevet dræbt, hvilket tyder på, at den lokale chauffør også var ansat i ngo’en.