BØRNEfonden tabte terræn og oplevede to svindelsager i 2012

Forfatter billede

Landets største privat-finansierede NGO, fadderskabsorganisationen BØRNEfonden, mistede i 2012 sponsorer af u-landsbørn for tredje år i træk. Og blev ramt af to svindelsager i Vestafrika, hvor man arbejder. Det fremgår af den netop færdigtrykte årsberetning og bornefonden.dk.

Antallet af fattige børn, som danskerne giver et fast månedligt beløb via fonden på Jagtvej i København, er sunket fra 74.558 i 2009 til 67.219 i det forgangne år. Tendensen har været vigende år for år siden 2009.

Det skyldes ifølge årsberetningen den økonomiske afmatning i Danmark, som over en bred kam har ramt bidragene til humanitært arbejde i udlandet.

For at holde dampen oppe endte årsresultatet i et merforbrug på 10 mio. kr., som er finansieret ved at trække på den disponible fondskapital.

Det betød, at fondens kapital faldt fra godt 34 mio. kr. i 2011 til 24,5 mio. sidste år, som modsvarer 12,2 procent af indtægterne.

Og kursværdien af de værdipapirer, fonden ligger inde med, faldt fra 89 mio. kr. ved udgangen af 2011 til 59 mio. et år senere (selv om man ret beset er godt polstret her).

Bestyrelsen og ledelsen skriver i årsberetningen, at man finder udviklingen “problematisk og utilfredsstillende” og vil satse på endnu mere PR, oplysning og sponsorpleje.

BØRNEfonden har nemlig besluttet at den samlede fondskapital på sigt skal udgøre 20 procent af årets indtægter (mod de nu 12,2) for at kunne dække følgende:

* Operationelle forpligtelser i 12 måneder
* Konjunkturudsving
* Nødhjælpsberedskab
* Investering i nye markeder/nye programlande
* Udfasning af aktiviteter i programlande

Dyrt at trække sig ud

Det sidste punkt er ikke uden aktualitet, når man kigger i årsberetningen.

For det kan koste dyrt at trække sig ud af et partnerland, hvilket man kan læse under “hensættelser”:

“Der er hensat 4,3 mio. kr. i 2012 til dækning af omkostninger i forbindelse med den trufne beslutning om at udfase udviklings-aktiviteterne på Kap Verde over en femårig periode”.

“Herudover er der hensat 2,2 mio. kr. til en retssag, som tidligere ansatte på Kap Verde har anlagt mod BØRNEfonden i forbindelse med udfasning af fondens aktiviteter på øen Santo Antão”.

“Beløbene er medtaget under særlige poster i resultatopgørelsen. BØRNEfonden anser de anlagte krav for uberettigede, men har i lyset af en afsagt kendelse ved den lokale retsinstans på Kap Verde vurderet, at fonden vil kunne blive forpligtet til at betale erstatning”.

To gange svindel i Benin

Så er der de to svindelsager, som fonden med bemærkelsesværdig åbenhed lægger frem på sin hjemmeside, (hvis man ellers kan finde “stien” ind til dem).

Det hedder her indledningsvis, at “BØRNEfonden har en politik om åbenhed og gennemskuelighed, og sager om svig, svindel, korruption og nepotisme bliver derfor offentliggjort på bornefonden.dk”.

“Vi offentliggør ikke de helt små sager om f.eks. forsvundne kuglepenne eller en manglende kvittering. Og det er heller ikke de sager, som skyldes sjusk eller forglemmelse, som vi sætter på hjemmesiden. Men vi bestræber os på at give et troværdigt og fyldestgørende billede af, hvordan vi håndterer korruption, nepotisme, svig og svindel”.

Sagerne stammer begge fra Benin, hvor den svindlede sum beløber sig til henholdsvis 68.888 kr. (sag 1) og 207.896 kr. (sag 2) – meget store og fristende beløb for folk i et fattigt u-land, hvor betingelserne for at arbejde som udenlandsk NGO i forvejen er svære.

1)
To ansatte ved et af BØRNEfondens udviklingscentre i Benin har svindlet med kreditmidlerne og salg af skolematerialer gennem dokumentfalsk og falske underskrifter. BØRNEfonden fører lister over modtagere af lån og tilbagebetalinger og følger op på uregelmæssigheder.

Det er sådan, at den pågældende svindel, er blevet opdaget. Sagen er bragt for den offentlige instans for arbejdsmarkedslovgivning, hvorfra den formentlig vil gå videre til distriktsadvokaten. Kassereren er blevet afskediget. Den anden ansatte er stukket af og efterlyst.

Erfaring:
Benins kontrolfunktion på området fungerer. Den løbende justering af kontrollen skal sikre, at lignende sager afsløres tidligere.

2)
En centerchef, en kasserer og en ansvarlig for kreditmidler i et udviklingscenter i Benin har udført længerevarende svindel, som startede i 2010, med forfalskninger af bankbilag og sparekassebøger.

Alle tre involverede er blevet afskediget og politianmeldt, men de nåede desværre at stikke af inden pågribelsen. Den ansvarlige for udlåns-midlerne er pågrebet, mens politiet har indledt eftersøgning efter de to andre.

Erfaring
Sagen har givet anledning til flere ændringer i BØRNEfondens kontrolsystemer, så evt. nye forsøg på lignende svindel vil blive afsløret langt tidligere. Herudover er der er indført en lav grænse for indestående i lokale bankkonti, så den beløbsmæssige risiko bliver mindre.

Alle controllere og financial managers har fået briefing om de nye interne kontroller i en samling i september/oktober. Alle udviklingscentre i BØRNEfondens fem egne programlande er blevet undersøgt for lignende svindel, men der har ikke været flere tilfælde.

Flere chefer

Sagerne er beskrevet i et åbent og karsk sprog, som alle sponsorer kan drage ved lære af – hvis de ellers kan finde omtalen på websitet.

Fonden selv har under alle omstændigheder draget ved lære af de dyrekøbte erfaringer med den forrige direktørs mere tillukkede holdning. Det er slut nu.

BØRNEfondens samlede indtægter udgjorde 200,4 mio. kr. i 2012, hvilket er et fald på 2,4 mio. kr. i forhold til året før. Det henter baggrund i, at indtægterne ikke kun består af sponsorbidrag fra privatpersoner, men også bidrag /tilskud fra erhvervslivet, fonde og andre, herunder Danida.

På udgiftssiden har en mere markant topstyring af organisationen medført en udvidelse af ledelsesgruppen fra fire til seks personer, som tilsammen modtog løn, pensioner mv. for 3,55 mio. kr. i 2012 mod 2,7 mio. året før.

Lønudgiften til direktionen – som vel må være direktør Bolette Christensen – er opført til 981.000 kr.

Man kan se hele årsrapporten med fyldig omtale af det mangeartede arbejde i fem vestafrikanske lande på
http://bornefonden.dk/images/documents/aarsrapport-2012.pdf