Gå til hovedindhold

Mobile menu

Burma: Suppleringsvalg er en test af regeringens popularitet

Et år efter, at Aung San Suu Kyi og National League for Democracy (NLD) ovenpå en jordskredssejr overtog regeringsmagten i Myanmar, vil suppleringsvalget d. 1. april 2017 vise, om der fortsat er opbakning til den nye regering.
DIPD-træningen af kandidater til valget.

DIPD-træningen af kandidater til valget.

DIPD

Det var netop ved et suppleringsvalg, at Aung San Suu Kyi selv blev valgt ind i parlamentet i 2012. Dengang tog NLD 40 ud af 43 sæder til parlamentet, og demonstrerede dermed for det militærstøttede regeringsparti USDP, hvilken stor opbakning partiet i realiteten havde. Det kommende suppleringsvalg kan ligeledes blive et pejlemærke for, hvordan NLD står i dag – uanset at der kun er 19 pladser på valg, skriver Dansk institut for partisamarbejde (DIPD), der arbejder i landet.

Den gode nyhed, skriver DIPD, er, at valget forventes at blive velorganiseret, idet Valgkommissionen i Myanmar nu har en langt større kapacitet til at sikre frie og fair valg. 

Også de politiske partier er langt bedre forberedt på at deltage i valget og overholde de gældende kampagneregler – bl.a. efter tværpolitisk træning af DIPD omkring valglove, kampagneregler og håndtering af pressen under valget. 

Leder af DIPD’s Myanmar-program Hanne Lund Madsen mødtes for nyligt med formanden for Valgkommissionen i Myanmar, som DIPD samarbejder med. Hun udtaler efter mødet med Valgkommissionsformanden: 

”Det er meget opløftende at se, hvor veltilrettelagt valgprocessen er. Hvor det tidligere handlede meget om at få de tekniske aspekter af valgprocessen til at glide, er der nu mere fokus på det politiske indhold, og kandidaterne er blevet mere synlige både i medierne og i de valgkredse, hvor de opstiller.” 

Hanne Lund Madsen tilføjer, at det var positivt, at Valgkommission opmuntrer til at styrke arbejdet med at bringe flere kvinder ind i politik.