Gå til hovedindhold

Mobile menu

Caine-pris til sudanesisk novelle, der kredser om eksil

Det blev sudanesiske Bushra al-Fadil, der løb med dette års Caine-pris for afrikansk litteratur – kendt som kontinentets fineste litteraturpris. Hans novelle tager læseren med på en sansefuld tur på marked.
Bushra Al-Fadil.

Bushra Al-Fadil.

Caine Prize for African Writing - pressebillede.

Til en ceremoni i London i går blev dette års vinder af Caine-prisen udråbt. Vinderen blev sudanesiske Bushra al-Fadil for hans novelle ’The Story of the Girl whose Birds Flew Away’.

Novellen foregår på en brusende markedsplads, hvor vi følger begivenhederne gennem øjnene på en fortæller. En dag møder han en kvinde, som han bliver dybt betaget af; men så sker der en tragedie.

’The Story of the Girl whose Birds Flew Away’ er oversat fra arabisk til et ekstremt poetisk engelsk. Det virker kun fair, at prisen på 10.000 engelske pund bliver delt med 7.000 til forfatteren og 3.000 til oversætteren Max Schmookler.

Fra mentalt til fysisk eksil

Formanden for juryen, Nii Ayikwei Parkes, udtaler i en pressemeddelelse:

”Den vindende novelle udforsker gennem metaforer og en anderledes, nytænkende måde at opfatte på tiltrækningen af og ubarmhjertige trusler mod frihed. ’The Story of the Girl Whose Birds Flew Away’ er en meget moderne udforskning af, hvordan vi, angrebet fra alle sider og uden støtte fra dem, vi ville henvende os til for at få trøst, kan blive ende i mentalt eksil i vores egne lande, grænsende til en fantasi eksistens, hvor vi forsøger at klamre os til en slags frihed indtil vi i sidste ende glider ind i fysisk eksil.”

Bushra al-Fadil er født i 1952. Han har en Ph.d. i Russisk sprog og litteratur, bor i Saudi Arabien.

Caine-prisen er kendt som Afrikas fineste litteraturpris for at have skabt større diversitet i Afrikas litterære landskab, siden den blev indført i 2000. Sidste års vinder, sydafrikanske Lidudumalingani Mqombothi, vandt for sin novelle ’Memories we lost’, der handler om to søstre, hvor den ene lider af skizofreni.

Læs ’The Story of the Girl whose Birds Flew Away’ her.