CARE vil udvikle klimavenlig flygtningelejr

camp
Laurits Holdt

7. marts 2019

Der er i dag er flere flygtninge og internt fordrevne end på noget tidligere tidspunkt. En række lande huser meget store koncentrationer af flygtningene. Det drejer sig bl.a. om Bangladesh, Uganda, Kenya, Jordan og Libanon. Derfor er flygtningelejres klima- og miljømæssige aftryk er et aktuelt tema.

Det ikke ualmindeligt, at skove omkring flygtningelejrene bliver mere eller mindre hugget væk af lejrenes indbyggere, fordi de har brug for brænsel til madlavningen. Det er f.eks. sket i Uganda omkring flygtningelejren Bidibidi.

Læs mere: Om lidt løber en af verdens største flygtningelejre tør for brænde ()

Andre steder har indbyggerne adgang til brændstof, men det skaber så smog-problemer i de tæt beboede flygtningelejre og det kan føre til luftvejssygdomme blandt dem, der udsættes for osen.

I 2018 offentliggjorde DTU en rapport, der viste, at det at installere gasbrændere i flygtningelejre er med til at bremse afskovning, mindske CO2-udledning og er mindsker konfliktpotentialet mellem lejrene og de omkringliggende lokalsamfund. Og så er det også en god forretning.

Læs mere: Ny forskning: Gasbrændere i flygtningelejre gavner miljø, mennesker og økonomi ()

CARE kalder tiltaget CAMP+ og skriver bl.a.:

”I CARE Danmark kender vi alle de mange udfordringer for både flygtninge og klima, men vi kan ikke skabe løsningen alene.”

”Hvordan tilbyder vi viden om skovbrug, der kan stoppe den belastende skovrydning i flygtningelejrenes lokalområder? Hvordan indfører vi solcellekomfurer, der kan nedbringe co2-udledningen og forbedre indeklimaet i teltene? Hvordan forvandler vi affald til bæredygtige briketter, der minimerer både behovet for brænde og mængden af skrald?”

”Derfor er vi gået sammen med en lang række grønne, danske pionerer, der har skabt radikale grønne og bæredygtige løsninger inden for mad, arkitektur, energi og teknologi, og sammen skaber vi CAMP+.”

Læs mere på CAREs hjemmeside.