Carsten Staur blir 60

Forfatter billede

Danmarks FN-ambassadør i Geneve i Schweiz og tidl. chef for Danida, Carsten Staur, fylder 60 søndag d. 9. november 2014. 

Da planteskoleejerens søn fra Glostrup for snart 35 år siden skrev sin afsluttende universitetsopgave som dansk- og historiestuderende, havde han muligvis forestillet sig en fremtid som gymnasielærer.

Men Carsten Ulrich Staurs emne var dansk udenrigspolitik 1895-1910, sådan som P. Munch formede den.

Det fængede og den nybagte cand.mag. i historie og dansk fra Københavns Universitet (1980) lagde billet ind hos udenrigsministeriet og her har historikeren med det administrative og organisatoriske talent siden 1. februar 1981 skabt sig en flot karriere midt blandt alle juristerne og cand. polit.erne.

En karriere, der senest har bragt ham til ambasadørstolen ved FN-hovedkvarteret i New York (2007-2013) og nu i det europæiske FN-hovedkvarter i Geneve. 

Karrieren i Danida

Med titler af ambassadør og udenrigsråd blev Carsten Staur chef for Danida pr. 1. maj 2001. Og han var en noget anden type end sin ret så kontante forgænger.

“Glatte Carsten” afløste nemlig Ellen Margrethe Løj, der uanset alle sine fortræffeligheder havde ry for at kunne “hælde folk ned ad brættet”. Og som – blev det hvisket i Danidas irgange – drog over Atlanten “til urimeligt manges lettelse” på Asiatisk Plads for at blive Danmarks FN-ambassadør i New York.

Staur havde på det tidspuntkt allerede været ambassadør, bare i Tel Aviv, men kun for en kort bemærkning (1996-98), fordi der ved en af ministeriets store rokader blev brug for ham hjemme som administrationschef, hvad der internt hedder chef for Fællessekretariatet.

Men alt i alt har langt det meste af karrieren koncentreret sig om Danida og udviklingsbistanden.

Han kom hjem fra en stilling som ambassadesekretær på FN-missionen i Geneve for at blive fuldmægtig i Danida i 1989 og blev fem år senere chef for Danidas “hjernetrust”, S.1 – det nuværende Udviklingspolitiske Kontor -, som traditionelt har været en station på vejen for kommende Danida-chefer.

S.1.-chef var han fra 1994 til 96, hvorefter han via svipturen til Israel og posten som administrationschef hjemme på Asiatisk plads havnede som Danidas bilaterale chef i juni 2000 og derved kom ind i cheftriumviratet. Her blev det til mindre end et år, før selve chefposten vinkede.

Carsten Staurs indsigt i dansk og international bistand er betydelig og engagementet uomtvisteligt, selv om han efterhånden som så mange andre Danida-chefer aldrig selv har stået med fingrene nede i bistanden ude i felten i u-landene.

Får tingene til at glide

Af kolleger og samarbejdspartnere beskrives han som en lidt stille mand med et behageligt væsen og en venlig natur. Og med udpræget sans for at sætte sig ind i et emne til bunds – når han finder det nødvendigt.

Staur er manden, der får tingene til at glide, ikke typen til store udmeldinger og bombastiske udtalelser. En evne, der formentlig kom ham udmærket til gavns, da den dav. VK-regering gennemførte milliardnedskæringer i u-landsbistanden fra 2002.

Han var også manden, der gerne så større åbenhed og offentlighed om Danidas virke, men trods alt ikke større end at han mødtes regelmæssigt med redaktionen af Danidas månedsmagasin, Udvikling, for at blive “orienteret” om indholdet af kommende numre.

En praksis, der havde været svært tænkelig under tidsskriftets tidligere redaktører, Uffe Torm, Kika Mølgaard, Lis Garval og Jesper Søe.

Stort værk om FN udkom i 2011

Af og til skriver Staur også selv – således begik han som optakt til ibrugtagningen af den nye danske ambassade i Berlin et lille værk med beskrivelse af de hidtidige domiciler for den danske repræsentation i den tyske hovedstad.

I 2011 begik Staur sit foreløbige hovedværk på 317 sider om FN, “Den globale udfordring”, som fik fine anmeldelser. Bl.a. her i U-landsnyt.dk, hvor veteranjournalisten og FN-kenderen Henrik Døcker kaldte værket en “vægtig og meget oplysende bog”.

“Dens undertitel ”FN mellem relevans, legitimitet og handlekraft” signalerer, at der fokuseres på såvel FN’s betydning som dets effektivitet og folkeretlige forankring. Staur har levet sig virkelig ind i FN’s struktur og virkefelt”, anførte Døcker.

Man kan læse hele anmeldelsen på 

http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/16-02-12/en-fn-ambassad-r-taler-ud

Nyder tillid i FN-systemet

Carsten Staurs diplomatiske evner og indsigt har – sammen med Danmarks rolle som “bistandsstormagt” – affødt store poster i FN-sammenhæng.

Således blev han i oktober 2009 udnævnt til forhandlingsleder for forberedelserne af det vigtige FN topmøde om 2015 Målene, der fandt sted i september 2010.

Her skulle han som dansk FN-ambassadør i New York sammen med en repræsentant for det vestafrikanske land, Senegal, lede forhandlingsprocessen op til topmødet i New York.

2010 topmødet markerede på mange måder den sidste afgørende etape hen mod målstregen for de otte såkaldte 2015 Mål.

De har siden år 2000 udgjort pejlemærkerne for det internationale udviklingssamarbejde og det løbende fælles internationale arbejde med at opfylde målene, der betegnes som afgørende for, at millioner af mennesker kan løftes ud af fattigdommen.

Som Carsten Staur sådan også Ib Petersen

Danmarks rolle som vægtig FN-rollespiller, aktuelt om de næste centrale udviklingsmål (dagsorden 2030), blev yderligere understreget tidligere på året.

Det skete, da Staurs efterfølger på posten i New York, fhv. Danida-chef Ib Petersen, blev udpeget til at lede næste fase – nemlig forhandlingerne om udformningen af et nyt sæt udviklingsmål for en bedre verden, der skal afløse 2015-målene.

Disse nye mål for global fattigdomsbekæmpelse og bæredygtig udvikling skal vedtages af verdens stats- og regeringschefer på FNs generalforsamling i september 2015 og række frem mod 2030.

Ib Petersen leder forhandlingsforløbet frem til da sammen med sin u-landsmakker, Papua Ny Guineas FN-ambasadør.

Danmark – lille land, men stort i FN

Carsten Staur understreger i et fødselsdagsinterview med Berlingske søndag, at Danmark (i FN, red.) spiller en betydelig større rolle end naturligt ville være i forhold til landets ringe størrelse og beskedne indbyggertal.  

“Vi har oparbejdet et ry og skabt en platform, hvorfra vore argumenter bliver hørt og respekteret”, siger han bl.a.

Selv har han ladet sig høre i mange fora. Han var således bestyrelsesmedlem i den “Globale fond mod Aids, Tuberkulose og Malaria” 2005-2007 og har været formand i fælles-bestyrelsen for FNs Udviklingsprogram (UNDP) og FNs Befolkningsfond (UNFPA).

I Geneve repræsenterer Staur Danmark i FNs arbejde med menneskerettigheder, nødhjælp, flygtninge og sundhedspleje.

Mest fordi FNs sær- og underorganisationer på disse områder har hovedsæde i den smukke by ved Lac Leman (WHO, UNHCR, FNs Menneskeretsråd, FNs Højkommissariat for Menneskerettigheder m. fl.). 

Privat er Staur gift med cand.scient.pol. Marie-Louise Wandel, som p.t. er seniorrådgiver hos FNs Børnefond (UNICEF).

Fødselsdagen markeres i det nordlige Italien på selve dagen sammen med parrets fire sammenbragte børn – to fra hver – og svigerbørnene.