CEO Bolette Christensen blir 50

Forfatter billede

Af Jesper Søe, U-landsnyt.dk

“Chief Executive Officer” – CEO – eller admin. direktør i BØRNEfonden, Bolette Christensen, København K, fylder 50 torsdag d. 6. juni 2013.

Fødselaren roses til skyerne i de store blade under overskrifter som “Kampen for Afrikas fattigste børn” og “Med mennesker for øje” og der er da næppe heller tvivl om, at den ledelsesbevidste erhvervskvinde har bragt dynamik og nytænkning ind i den store fadderskabs-organisation, som i fjor kunne fejre 40 års jubilæum.

Det var nok også tiltrængt efter nogle svære år med et angiveligt forpestet personaleklima under den forrige på posten, Annette Lüdeking. Hende skilte formanden for den kendis-spækkede bestyrelse, Stine Bosse, sig af med, bl.a. efter nogle kedelige sager i pressen.

Bolette Christensen tiltrådte d. 17. oktober 2011 efter at være hentet i det brølende erhvervsliv. Det var ikke så mærkeligt, at hun kom derfra.

For BØRNEfondens jobopslag dengang i bl.a. U-landsnyt.dks Stillingsbørs var enestående for det danske u-landsmiljø derved, at man bevidst søgte en topchef uden u-landserfaring.

Med andre ord en leder for en organisation, som arbejdede i u-landene, uden erfaring i dette arbejde.

Ingen – i hvert fald her på nyhedstjenesten – havde nogen erindring om, at det var sket før. Så hvad var ideen med det?

Stine Bosse udtrykte det sådan: ”Bolette Christensen besidder netop et miks af kompetencer omkring stærke lederevner, analytisk skarphed og empati, som gør hende til den helt rigtige person til at føre BØRNEfonden fremad”.

Og den nye chefs u-landserfaring? Den begrænsede sig til medvirken i netværket “Kvnder for Indflydelse”, hvor kendte kvinder er ambassadører for hjælpeprojekter for “stærke kvinder” i udvalgte afrikanske lande.

Virksomhed eller NGO?

Bolette Christensen er uddannet cand.psyk. og har derudover en Executive MBA. Hun fik sin første ansættelse i forsikringsselskabet Baltica og kom siden til landets største brancheorganisation, Dansk Industri, hvor hun arbejdede fra 1994 til 2011.

Begge steder stod titlen lederudvikling på visitkortet. Og senere også virksomhedsudvikling.

Men er BØRNEfonden en virksomhed, der skal have orden på indtjeningen og bundlinjen, snarere end en ideelt sindet humanitær organisation?

Hvad vejer tungest i bestyrelsen for en organisation, som blev stiftet i 1972 af nogle enkeltpersoner, som fandt børns vilkår i mange fattige lande så utålelige, at de besluttede at gøre noget meget konkret ved det?

Måske er grænserne i dag så udviskede, at det ikke er til at se, hvor virksomheden slutter og NGOen begynder. Man må sige, at BØRNEfonden i så fald har taget konsekvensen. Måske derfor onde tunger i miljøet kalder organisationen for BØRNEfonden A/S.

Arbejdspladser og jobs

Det bliver “Bolette Christensens opgave at styrke den professionalisering af organisationen, som alle moderne NGO’er gennemgår i disse år”, hed det i oktober 2011.

Selv sagde hun: “Man skal være på forkant med nye måder at engagere folk på og samle penge ind”.

”Fattigdomsbekæmpelse handler først og sidst om at skabe arbejdspladser og jobs. Det nytter ikke meget at udstyre de fattigste med en skovl og give dem noget omsorg, hvis ikke der kommer arbejdspladser og jobs”.

“Det er en udfordring, som hverken offentlig eller privat udviklingshjælp kan løfte alene. Det kan kun lykkes i samarbejde med private virksomheder og professionelle investorer. Jeg vil gerne bruge de erfaringer, jeg har på dette område, til at skabe en kobling mellem BØRNEfondens udviklingsarbejde og private investeringer i produktion og arbejdspladser ”.

Det lyder fint, men ligner også meget en programerklæring for dansk udviklingsbistand fra Dansk Industri.

(Ikke at de efterhånden adskiller sig meget fra den radikale udviklingsministers, men alligevel).

Flotte engelske titler

Så er der det interne klima blandt de 45 medarbejdere i domicilet på Jagtvej i København og hos de flere end 800 ansatte i fortrinsvis Vestafrika.

Her er en stribe nye chefer i det udvidede lederkollegium blevet udstyret med flotte engelsk-klingende titler, og det hele skal fremtræde strømlinet og effektivt.

Ifølge de beretninger, der er tilgået U-andsnyt.dk, er topstyringen markant og man skal ikke bladre i mange af fondens publikationer, før man støder på CEOens smilende kontrafej.

Omstruktureringerne har været mange, f.eks. i april, da Bolette Christensen ifølge en pressemeddelelse “integrerede” – som det hed – kommunikationsafdelingen i en ny Communication and Fundraising afdeling, og ved samme lejlighed lagde presseenheden direkte ind under sig selv.

Det er erfaringsvis aldrig et godt tegn, når en chef sætter sig så hårdt på en presseenhed. Det lugter – i hvert fald set udefra – lidt af kontrol og topstyring.

Det med empatien er heller ikke alle rigtigt enige i. Der meldes om kontraktafslutninger med ultrakorte begrundelser og et betydeligt fratræk af medarbejdere.

Rykker ind i “Fondenes Hus”

Når alt dette er sagt, er der næppe tvivl om, at BØRNEfonden har haft behov for et nyt ansigt og en ny stil.

Det fik man så i den musikelskende FCK-fan med det lange CV.

Og måske åbner der sig flere nye perspektiver, når fonden til efteråret rykker ind i et nyindrettet fælles hus sammen med seks andre veldædige fonde for “bedre at kunne trække på hinandens erfaringer og skabe mere synergi i arbejdet”, som det udtrykkes.

“Fondenes Hus”, som domicilet kommer til at hedde, ligger på adressen Otto Mønsteds Gade 3-5 på bagsiden af Politigården midt i København og forventes at kunne tiltrække flere fonde til bofællesskabet ud over de syv initiativtagere.

De er Otto Mønsteds Fond, BØRNEfonden, Bikubenfonden, Helsefonden, Vanførefonden, Ensomme Gamles Værn og Bevica Fonden.

De syv fonde uddeler hvert år til sammen et trecifret millionbeløb til vidt forskellige samfundsgavnlige formål.

Fondene har hidtil haft hvert sit lejemål og hver sin administration, men vil se på, hvordan der kan komme ud af at bo under samme tag. Herunder formentlig rationaliseringer (personalebesparelser) på administration og drift.

”Først og fremmest vil fondene kunne drage nytte af den erfaringsudveksling, som nærheden til kollegafondene skaber basis for. Vi vil kunne inspirere hinanden, og der kommer til at blive en mangfoldighed i det nye hus, som det bliver spændende at opleve,” som Bolette Christensen sagde, da initiativet blev kendt.

Her kan hendes ubetvivlelige energi og engagement yderligere komme til sin ret.

For der skal lidt af en turn-around til, for nu at bruge et ord fra det miljø hun kommer fra.

BØRNEfonden taber sponsorer og omsætning og det finder både bestyrelse og ledelse “problematisk og utilfredsstillende”, som de skriver i den netop udgivne seneste årsberetning (for 2012).

Se også telegrammet på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/06-06-13/b-rnefonden-tabte-terr-n-og-oplevede-svindelsager

Meget mere om dagens fødselar på
http://www.kvinfo.dk/side/633/action/2/vis/485

Se om fødselsdagsreceptionen på tirsdag på
http://www.u-landsnyt.dk/kalender-indhold/f-dselsdagsreception-b-rnefondens-direkt-r

BØRNEfonden fejrede 40 års jubilæum i januar 2012 – mere på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/13-01-12/b-rnefonden-fylder-40-flere-af-de-seneste-r-har-v