Chiles præsident vil lempe på landets restriktive abortregler

Laurits Holdt

I Chile er det forbudt at få foretaget en abort. Det gælder også for kvinder, der risikerer at dø under fødslen eller kvinder, der er blevet voldtaget. Nu vil den socialistiske præsident tillade aborter i visse tilfælde.

Præsidenten i Chile, Michelle Bachelet, mener, at det skal være lovligt at få foretaget en abort hvis kvinden er blevet voldtaget eller hvis der er fare for kvindens liv. Det skriver BBC lørdag.

Det overvejende katolske land har en af verdens strengeste lovgivninger på abortområdet og det kan give op til fem års fængsel, at få foretaget en abort – uanset årsagen.

Ifølge præsidenten afholde forbuddet dog ikke landet kvinder fra at få foretaget aborter, men tusindvis sætter hvert år deres liv på spil når de får foretaget indgrebet under dårlige hygiejniske forhold.

Hun har lagt et lovforslag frem, der siger at det skal være tilladt at foretage en abort frem til den 12. uge af graviditeten, hvis kvindens liv er i fare, hvis forstret er skadet at barnet ikke vil overleve eller i tilfælde af, at graviditeten skyldes voldtægt.

For piger op til 14 skal det være tilladt frem til den 14. uge af graviditeten.

Modstand i parlamentet – støtte i befolkningen

Hård modstand fra kirken og fra det konservative parti i landets parlament. Men det er også modstandere i hendes eget part – socialistpartiet.

Den hårde abortlovgivning stammer fra tiden under militærdiktatoren Augusto Pinochet, der gennemførte den i 1989.

Meningsmålinger siger, at et flertal i befolkningen støtter præsidentens forslag men tidligere forslag er blevet stemt ned i parlamentet.

Totalforbud i flere lande

Abort er et ømtåleligt spørgsmål i de fleste latinamerikanske lande og adgangen til abort er begrænset.

Udover Chile har seks landetotalt forbud mod abort: El Salvador, Den dominikanske Republik, nicaragua, Honduras, Haiti og Surinam.