Claus Meyers restaurant GUSTO kåret til Sydamerikas bedste

Forfatter billede

Den sydamerikanske madblog og guide til rejseglade madelskere ‘Como Sur’ kårer Claus Meyers restaurant GUSTO i Bolivias hovedstad La Paz, som bedste restaurant i Sydamerika i 2013.

Madglade rejsende fra hele verden har stemt om titlerne i 12 gastronomiske kategorier af ‘Best of 2013’, som den engelsk-sprogede, kulinariske rejseblog ‘Como Sur’ uddeler for første gang i år. Restaurant GUSTO løber med hele tre titler.

Bolivias traditionelle retter nyfortolkes i GUSTOs restaurant og madskolens køkken. Foto: Madskolen i Bolivia/Facebook

Foruden ‘Bedste restaurant’ er Claus Meyers køkken i La Paz kåret som årets ‘bedste nye restaurant’ og stedets danske kok Kamilla Seidler får titlen som ‘årets bedste kok’.

Det smager af Bolivia

GUSTO er Bolivias første gourmet-restaurant og samtidig en madskole for fattige bolivianske unge, startet af den danske udviklings-organisation IBIS i samarbejde med kokken Claus Meyer.

Restauranten åbnede i april 2013 og bliver drevet af unge uddannet på madskolen.

GUSTO betyder ‘smag’ på mayaernes sprog, og restauranten serverer udelukkende innovative varianter af bolivianske egnsretter baseret på lokale fødevarer.

”Ved at bruge lokale råvarer og skabe nye varianter af bolivianske egnsretter skal restauranten være fyrtårnet, der får bolivianerne til at genvinde smagen for deres egne madtraditioner,” skriver IBIS på projektets hjemmeside.

En ny mad-revolution

Projektet startede i 2010 med en vision om at at skabe en gastronomisk revolution i Bolivia i samarbejde med lokale kræfter, som den Claus Meyer har skabt med det ny nordiske køkken i Danmark.

For selvom Bolivia har en oprindelig, stærk madtradition og et frodigt klima, har madkulturen udviklet sig til at være fattig på næringsstoffer, og fed fast food er meget udbredt i byområderne.

Seks ud af ti bolivianere er fejlernærede, og ifølge FN’s World Food Programme lider 26 % af befolkningen, svarende til ca. 2 mio. mennesker, af sult.

Bolivia er Sydamerikas fattigste land, og især mange landmænd lever i fattigdom. Foruden at uddanne de unge, give dem praktisk erfaring og hjælpe dem til selv at starte egen virksomhed, samarbejder madskolen med lokale madproducenter.

Særligt hvor den kan være med til at støtte lokal produktion blandt Bolivias oprindelige folk.

Læs mere om madskolen og restaurant GUSTO:
http://www.madskolenibolivia.dk
http://restaurantgustu.com/eng/welcome/

Og se listen over alle 12 gastronomiske titler i ‘Best of 2013’ uddelt af ‘Como Sur’ på deres hjemmeside