Gå til hovedindhold

Mobile menu

Colombia efterlyser styrket kontrol med guldhandlen

Regeringen i det sydamerikanske land tager nu kampen op imod den illegale internationale handel med guld. 

CC BY Lig Ynnek

Mindre end en femtedel af guldudvindning i Colombia sker på lovlig vis. Den største del af den årlige produktion på omkring 60 ton er kontrolleret af illegale bevæbnede grupper. Både store multinationale virksomheder og individuelle mineejere, der betaler til den lokale mafia, arbejder i det skjulte.

Den colombianske minister for miner og energi, Geman Arce, appellerer nu til det internationale samfund om at styrke kontrollen med den internationale handel med guld. De kontrolstrukturer, der er etableret i diamantindustrien i den såkaldte Kimberly-proces kunne fungere som forbillede.

"Det er også køberne, der har et ansvar for at sikre, at oprindelsen af den guld, de køber, er lovlig," udtaler German Arce. "Jeg frygter, at der er en stor del af ulovlig udvundet guld, der ender i nationalbankernes skattekamrer." Andelen af guld fra lande som Colombia, Ecuador og Peru, hvor en stor del af produktionen er ulovlig, er, ifølge Acre, stigende på det globale marked.

Allerede i starten af maj opfordrede den colombianske regeringen i OECD-regi til øget internationalt samarbejde. "Vi vil fortsat arbejde for bedre transparens og sporbarhed på guldmarkedet samt for indførelsen af oprindelsescertifikater, for på den måde at bekæmpe kriminelle aktører og ulovlige aktivteter, som der ofte findes i dag," forklarede viceminister for miner Carlos Cante Puentes ved et OECD-møde om bæredygtige værdikæder i udvidelsesindustrien. Han understregede betydningen af en konsekvent implementering af OECD's retningslinjer om rettidig omhu (due diligence) ifm. udvidelse af råstoffer.

I dag bliver eksporten af guld, ifølge Colombias Rigsadvokat, bl.a. brugt til hvidvaskning af narko-penge. I 2015 anholdte de colombianske anklagemyndigheder John Hernandez og andre højstående ledere i guldfirmaet CI Goldex SA med base i Medellin. De er mistænkt for at have orkestreret hvidvaskningen af op mod 970 millioner dollars, en af de største sager om hvidvaskning i landets historie.

Guldraffineringsfirmaet ejer certifikater for bæredygtig virksomhedspraksis fra bl.a. London Bullion Market Association. Alligevel køber de mere guld fra Colombia end landet officielt udvinder.

Udover at bidrage til finansieringen af Colombias 50-årige konflikt og vold i de områder, hvor gulden udvindes, udgør ulovligt minearbejde også et stort miljøproblem på grund af afskovning og udledning af kviksølv i landets floder.