Danish Foreign Policy Yearbook 2016 er udkommet

Laurits Holdt

Danish Foreign Policy Yearbook 2016 er på gaden med et overblik over dansk udenrigspolitik og Danmarks rolle regionalt og globalt.

Udenrigsminister Kristian Jensen skriver til lejligheden om Danmark og den internationale situation, mens forsvarsminister Peter Christensen bekriver de væsentligste udfordringer på det sikkerhedspolitiske område.

De tre forskningsartikler i år:

  • Danmark havde i 2015 formandskabet for såvel Nordisk Ministerråd, det nordisk-baltiske samarbejde og det nordiske civilforsvarssamarbejde. Alyson Bailes undersøger, hvordan dette forløb, i lyset af Danmarks normalt lidt lunkne tilgang til nordisk samarbejde.
  • Cecilie Stokholm Banke analyserer det dansk-tyrkiske forhold, mens Erdogan har været ved magten i Tyrkiet. Det har udviklet sig fra at være værdipolitisk ladet til at blive mere pragmatisk, siden Recep Erdogan og daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen skændtes i fuld offentlighed.
  • Endelig viser en historisk undersøgelse foretaget af Carsten Staur, at hvor Danmark tidligere havde støttet en delingsplan for Palæstina i en jødisk og en arabisk stat, afstod vi fra at stemme om optagelse af Israel i FN. Danmark ønskede i stedet at sammenkæde Israels medlemskab af FN med spørgsmålet om de palæstinensiske flygtninges ret til at vende tilbage.

Der er resumé af de tre artikler i begyndelsen af bogen på både dansk og engelsk.

Danish Foreign Policy Yearbook indeholder som hvert år væsentlig udenrigspolitisk statistik, meningsmålinger og udvalgte ministertaler.
Den udenrigspolitiske årbog er redigeret af direktør Nanna Hvidt og seniorforsker, dr.scient.pol. Hans Mouritzen.

Download Danish Foreign Policy Yearbook 2016 (PDF, 172 sider)

Årbøgerne for 2013, 2014 og 2015 er også tilgængelige på DIIS’ websted.