Gå til hovedindhold

Mobile menu

Danmark investerer i vindmølleparker i Bolivia

Danmark giver 300 millioner kroner til grøn energi til knap en million mennesker i Bolivia.

Ignacio Malapitan III (arkiv/CC)

Bidraget til bæredygtig økonomisk vækst skal gøres inden for områder, hvor Danmark har særlig ekspertise, ressourcer og interesser, som for eksempel på vindenergi.

Danida Business Finance muliggør finansiering til bæredygtige infrastrukturprojekter i lande, hvor det er svært at gennemføre dem på markedsvilkår.

”Vindmølleparkerne vil stå klar i 2020 og sikre grøn energi til ca. 1 million mennesker. Danmark giver dermed et vigtigt bidrag til Bolivias målsætning om grøn omstilling og øget adgang til stabil strømforsyning for 95 procent af befolkningen i 2020. Projektet er endnu et vigtigt skridt på vejen til at indfri verdensmålene inden 2030,” siger hun i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

Bolivia sigter mod bæredygtighed

Vestas har denne gang vundet opgaven og det er Vestas første projekt i Bolivia.

”Vestas har installeret vindmøller i omkring 80 lande og med vores første projekt i Bolivia, hvor vi endnu en gang samarbejder med IFU, får endnu et land glæde af billig, grøn energi fra vores markedsledende vindenergiløsninger. Vestas har installeret mere end 4 GW vindmøller Latinamerika og har herved allerede bidraget betydeligt til kontinentets grønne omstilling, som vi fremadrettet forsat vil støtte sammen med vores kunder og samarbejdspartnere,” siger Enric Català, Senior Director Sales LATAM, Vestas.

Vindmølleparkerne vil finde sted omkring Santa Cruz, og vil tilsammen udgøre 108 MW. Det danske bidrag udgør knap 300 millioner kroner som vil nedbringe hovedstolen og betale renter i lånets løbetid. Den bolivianske centralbank bidrager også med lån til projektet, som udgør en investering på i alt ca. 1,2 milliarder kroner.

Der bor 11 millioner mennesker i Bolivia, som er et af de fattigste lande i Sydamerika. Landets energipolitik sigter mod at nedbringe afhængigheden af fossile brændstoffer og i højere grad bruge bæredygtige energikilder.

Danmark har tidligere bidraget med rådgivning, teknisk ekspertise og et mindre pilotprojekt på solenergi og dermed understøttet den grønne omstillingsproces i den bolivianske energisektor. Vindmølleprojektet er derfor en direkte udløber af det mangeårige dansk-bolivianske bistandssamarbejde.