Danmark medvært for møde mellem internationale udsendinge til Sahel

anders_samuelsen
Udenrigsminister Anders Samuelsen.
Foto: Arno Mikkor (CC BY 2.0)
Laurits Holdt

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og EU’s særlige repræsentant for Sahel, Angel Losada, var mandag værter for et møde for Sahel-udsendinge. 

Mødet har deltagelse af bl.a. en række EU-lande, USA, FN og den regionale sammenslutning G5 Sahel og strækker sig over to dage – 22. og 23. oktober. Mødet beskæftigede sig med stabilitet og udvikling i den i Sahel-regionen syd for Sahara.

Der er tale om et møde for en fast kreds, der afholdes ca. én til to gange årligt – hver gang med et nyt land som medvært. 

Det danske medværtskab er en understregning af Danmarks aktive profil i Sahel, der med Libyens sammenbrud har fået væsentlig udenrigspolitisk betydning for Danmark og EU, navnlig i lyset af udfordringer som terrorisme og irregulær migration.

Deltagerne i mødet inkluderer bl.a. chefen for FN’s kontor for Vestafrika og Sahel (UNOWAS), Mohamed Ibn Chambas, FN’s generalsekretærs særlige rådgiver for Sahel, Ibrahim Thiaw, og G5 Sahels permanente sekretær, Maman Sidikou samt ca. 40 diplomater fra europæiske lande med væsentlige engagementer i Sahel (bl.a. Frankrig, Tyskland og UK) samt fra USA, Canada og Norge.

Udenrigsminister Anders Samuelsen siger: 

”Danmark har en klar interesse i at støtte aktivt op om stabilitet i Sahel-regionen. Med Libyens kollaps påvirker udviklingen i Sahel både Danmark, vores internationale partnere og regionen. Derfor har Danmark et samtænkt engagement i Sahel. Vi adresserer de grundlæggende årsager til ustabilitet i regionen, bidrager til FN’s fredsbevarende mission MINUSMA og støtter den direkte operationalisering af en fællesstyrke for G5. Men vi kan ikke gøre det alene. Sammen med vores internationale og regionale partnere er vi stærkere. Og dagens møde er en vigtig mulighed for at styrke partnerskabet med netop vores vigtigste samarbejdspartnere.”

I anledning af mødet deltog udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i en middag, hvor fire unge fra Mali delte deres perspektiver på udfordringer og muligheder for unge i Sahel med fokus på bl.a. økonomiske og politiske muligheder, unge kvinders rettigheder og ligestilling samt fred og sikkerhed. De fire unge maliere vil i løbet af deres besøg i København også mødes med en række danske ungdomsorganisationer og unge danske iværksættere.

Udviklingsministeren siger: 

”Sahel-regionen har den fattigste, hurtigst voksende og yngste befolkning i verden. Jeg er stolt over den store indsats Danmark yder i regionen for at skabe fremtidsudsigter for de mange unge samt adressere de grundlæggende årsager til ustabilitet og irregulær migration gennem Sahel til Europa. Vi må skabe økonomisk vækst og jobs samt styrke svage institutioner. Men vi må også fremme piger og kvinders rettigheder f.eks. ved at sikre adgang til familieplanlægnings-ydelser og fokusere på uddannelse. Jeg ser meget frem til at mødes med en gruppe maliske unge her i Danmark. Deres gåpåmod og iværksætterlyst er afgørende for at skabe positive forandringer i Mali og Sahel.”