Gå til hovedindhold

Mobile menu

Danmark nu med i konvention om forsvarlig skibsophugning - mangler nu 8 lande

Nu er Danmark officielt en del af Hongkongkonventionen, der skal sørge for miljørigtig ophug af udtjente skibe. Konventionen kan træde i kraft, når 15 lande er tiltrådt, og Danmark er det syvende land, skriver miljøministeriet. 

Stéphane M Grueso (CC BY-SA 2.0)

FN's internationale søfartsorganisation, IMO, har netop bekræftet, at de den 14. juni 2017 modtog det dokument, hvor Danmark udtrykker ønske om at tiltræde Hongkongkonventionen, lyder det i en pressemeddelelse fra Miljøministeriet torsdag. 

Danmark er dermed officielt nu det syvende land til at tiltræde konventionen, der på globalt plan skal sikre bedre beskyttelse af mennesker og miljø, når skibe bliver ophugget.

"Udtjente skibe indeholder typisk farligt affald, og de skal ophugges under forsvarlige forhold. Det er en god dag for miljøet, og for de mennesker, som arbejder med skibsophugning, hver gang et land tiltræder konventionen", siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

"Derfor glæder det mig, at Danmark nu endelig har tiltrådt konventionen. Skibsfart er en global industri, hvor der er brug for fælles internationale regler", fortsætter han. 

Signal til andre lande

Danmarks tiltrædelse betyder også, at Hongkongkonventionen er et skridt tættere på at træde i kraft. For at konventionen kan træde i kraft, kræves det nemlig, at den er tiltrådt af mindst 15 lande, og indtil nu har udover Danmark kun Norge, Congo, Frankrig, Belgien, Panama og Tyrkiet tiltrådt konventionen.

"Med Danmarks tiltrædelse sender vi et stærkt signal til andre lande om, at det er vigtigt at prioritere forsvarlig ophugning af skibe. Jo flere lande, der tiltræder, jo hurtigere kan konventionen træde i kraft. Indien har for eksempel meldt ud, at de er klar til at tiltræde, når EU-landene har tiltrådt konventionen", siger Esben Lunde Larsen. 

Fakta: Skibsophugning og Hongkongkonventionen

  • FN’s Internationale Maritime Organisation (IMO) vedtog med opbakning fra mere end 60 lande i maj 2009 Hongkongkonventionen om forsvarlig ophugning af skibe.
  • Når konventionen træder i kraft, forpligter de lande, som har tiltrådt konventionen, sig til, at deres skibe bliver ophugget på anlæg, der overholder konventionens krav, og at landets skibsophugningsvirksomheder kun ophugger skibe på en måde, der overholder konventionens krav.
  • For at konventionen kan træde i kraft, kræves bl.a., at den er tiltrådt af mindst 15 lande, hvis kombinerede handelsflåde repræsenterer mindst 40 procent af den globale handelsflådes bruttotonnage.
  • Både de store flagstater og de store skibsophugningsstater skal tiltræde konventionen, før den kan træde i kraft. Udover Danmark har kun Norge, Congo, Frankrig, Belgien, Panama og Tyrkiet har tiltrådt konventionen.
  • På verdensplan bliver ca. 1.000 handelsskibe hvert år hugget op, og værdifulde materialer som stål bliver brugt igen. Langt de fleste skibe sendes til Asien og bliver ophugget under uordnede forhold i f.eks. Bangladesh.
  • Danskopererede skibe bliver typisk ophugget på værfter i Indien, Kina og Tyrkiet, men også en lille del i Danmark. Ifølge Danmarks Rederiforening sendes i alt ca. 10 danske skibe til ophugning om året.