Danmark og Frankrig i nyt Sahel-parløb

sahel_ammar_hassan
Forfatter billede

I forbindelse med den franske præsident Emmanuel Macrons statsbesøg i Danmark har udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) onsdag sammen med Frankrigs europaminister, Nathalie Loiseau, underskrevet en erklæring om et styrket udviklingspolitisk samarbejde mellem Danmark og Frankrig med særlig fokus på den vestafrikanske Sahel-region.

Fælleserklæringen følger blandt andet op på Ulla Tørnæs’ alliancerejse til Paris den 2. juli i år.

”Frankrig og Danmark har i dag har taget et vigtigt skridt for at styrke det udviklingspolitiske partnerskab mellem vores to lande, og det er jeg meget stolt over,” siger Tørnæs i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

”Vi står sammen om at styrke kvinder og pigers ligestilling og rettigheder, give unge en stemme, sikre adgang til uddannelse og styrke sammenhængen mellem vores indsatser. Målet er at skabe langsigtet udvikling og stabilitet i områder, hvor vi har klare fælles interesser som i Sahel-regionen. Og Danmark stiller sig parat til at understøtte indsatserne med et beløb i størrelsesordenen 25 mio. kroner. Det gør vi bl.a. for at imødegå udfordringer som ustabilitet, migrationsstrømme og terrorisme.”

Flygtningestrømme og migration

Med den dansk-franske fælleserklæring forpligter Danmark og Frankrig sig til et styrket samarbejde om en række nye initiativer, der alle fremmer den langsigtede udvikling i særligt Sahel.

I erklæringen hedder det blandt andet:

”Blandt de mest åbenlyse udfordringer, der kræver yderligere internationalt samarbejde, er flygtningestrømme og irregulær migration, klimaforandringer, menneskesmugling samt organiseret kriminalitet, radikalisering og ustabilitet. Internationalt udviklingssamarbejde spiller en central rolle i håndteringen af de grundlæggende årsager til disse udfordringer.”

Fælleserklæringen fremhæver særligt fire spor:

  1. kvinder og pigers rettigheder og ligestilling med fokus på kvinder og pigers ret til egen krop

  2. unge

  3. uddannelse og kompetenceudvikling og

  4. sammenhængende indsatser i områder med langvarig krise.

Europas sydlige nærområde

Sahel-regionen, som med Libyens sammenbrud er blevet en del af Europas sydlige nærområde, er af klar fælles strategisk interesse for Frankrig og Danmark ikke mindst pga. udfordringer som ustabilitet, terrorisme og migrationsstrømme. Der lægges i erklæringen også op til samarbejde i Syriens nærområde.

Både Danmark og Frankrig har et stort engagement i Sahel-regionen og samarbejder løbende i bl.a. EU-regi vedrørende Sahel. Danmark har også et samarbejde med Frankrig i forbindelse med G5-fællesstyrken, der består af styrker fra G5-landene Burkina Faso, Mali, Mauretanien, Niger og Tchad. Styrken har blandt andet til opgave at bekæmpe terrorisme, organiseret kriminalitet og menneskehandel.

Næsten 65 procent af befolkningen i Sahel er under 30 år, og Sahel-regionen har verdens fattigste, hurtigst voksende og yngste befolkning. Ungdomsarbejdsløsheden i Sahel-landene er høj, ligesom beslutningsprocesser ofte er domineret af ældre generationer.

Samtidig er kvinders og pigers rettigheder og ligestilling under pres i landene, og adgangen til kvalitetsuddannelse og kompetenceudvikling er begrænset. Sahel-regionen har den højeste fødselsrate per kvinde og en af de højeste mødre- og børnedødelighedsrater i verden.

Find hele erklæringen her