Gå til hovedindhold

Mobile menu

Danmark presser nu på for stærkere EU-klimaindsats

Danmark skubber på for, at EU er neutralt i forhold til klimaskadelige udledninger i 2050 og at der skal stærkere visioner til fra Europa i klimakampen i erklæring med 25 andre EU-lande. 

Danmark er tidligere denne måned blevet kritiseret for ikke at være med helt fremme med at presse på for en skærpet klimaindsats i EU. 

Det rådet klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) nu bod på ved at tilslutte sig en stærkere linje i EU mod klimaforandringer. 

”Regeringen har besluttet at skrue yderligere op for vores krav til den fælles klimaindsats i EU", lyder det fra Venstre-ministeren i en pressemeddelelse mandag.

"Det vil være et stærkt signal at sende til resten af verden, om at EU vil gøre endnu mere for at indfri Parisaftalens målsætninger. De øgede ambitioner skal EU bruge til at presse resten af verden til også at styrke deres klimaindsats", fortsætter han. .

Helt konkret ønsker den danske regering et EU, hvor der ikke bliver udledt flere klimaskadelige gasser end der kan opsluges. 

Danmark har således tilsluttet sig en erklæring fra 25 lande, som kræver mere klimavilje fra unionen.  

Nul udledninger i 2050

Greenpeace tager godt imod udspillet. 

“Regeringen er endelig kommet ind på den grønne banehalvdel i EU. Det er rigtig positivt, at regeringen nu anerkender, at vi skal ud af vores fossile afhængighed senest i 2050," siger Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver i Greenpeace. 

"Alt tyder på, at det skal ske endnu hurtigere, hvis vi skal reducere klimakonsekvenserne til et mere tåleligt niveau, og det viser regeringen åbenhed for”, fortsætter han.

Den grønne organisation peger imidlertid ved samme lejlighed på, at der er flere områder, der trænger til en kærlig hånd herhjemme. 

“Mens det er befriende med nye, positive vinde fra regeringen, når det kommer til det langsigtede arbejde på EU-niveau, så skal vi heller ikke glemme, at regeringen på hjemmebanen stadig ikke er kommet med tilstrækkelige løsninger på, hvordan vi skal håndtere klimapolitikkens problembørn i form af landbruget og transportsektoren. Det skal løses, hvis regeringens grønne u-vending skal tages seriøst,” siger Jens Mattias Clausen.