Danmark stadig i top 5 på udviklingsbistand

afrika_gadeliv_handel4_0
Forfatter billede

Sammen med Norge, Sverige, Luxembourg og Storbritannien tilhører Danmark fortsat den lille kreds af lande, der lever op til FN’s målsætning om at yde 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) i udviklingsbistand.

Her er Danmarks udviklingsbistand i 2017 foreløbigt opgjort til 0,72 procent af BNI målt på udbetalinger.

”Vi skal være stolte over, at vi igen lever op til FN’s målsætning på udviklingsbistanden. Gennem vores udviklingssamarbejde skaber vi bedre leveforhold, vækst og arbejdspladser i nogle af verdens fattigste lande og forebygger dermed også migrationsstrømme. Når vi hjælper mennesker i bl.a. Afrika og Mellemøsten med at få et bedre liv derhjemme, hjælper vi også os selv,” siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

Opgørelsen fra OECD er en samlet opgørelse over, hvor meget verdens rigeste lande bruger på udviklingsbistand og mere konkret, hvad pengene går til. Den internationale anbefaling er, at de rige lande bruger 0,7 procent af BNI på at bekæmpe fattigdom og give humanitær bistand til udsatte befolkningsgrupper i den fattige del af verden – et beløb, som kun fem lande levede op til i 2017. En af dem var Danmark, som altså ligger på 0,72 procent.

Regeringen har en målsætning om at yde 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand. Den endelige opgørelse af OECD-landenes udviklingsbistand offentliggøres sidst på året.

OECD-leder: Alt for mange er langt fra målet om 0,7 procent

Alt i alt blev der på verdensplan brugt 146,6 milliarder dollars på udviklingsbistand i 2017. Det er reelt en lille nedgang på 0,6 procent i forhold til 2016, fordi der blev brugt færre penge på at tage sig af flygtninge, der opholder sig i donorlandene. Derimod gik der flere penge til de lande, der har mest brug for hjælpen, viser de tal, OECD har indsamlet.

”At støtte udviklingslande med bistand er den hurtigste måde at skabe stabilitet og inkluderende vækst, og det vil være afgørende for udviklingslandene, hvis de skal nå Verdensmålene. Donorlandene bør benytte denne periode, hvor der er økonomisk vækst, til at skrue op for deres indsatser, både ved at øge deres andele af udenlandsk bistand og ved at sikre, at det går til de fattigste lande,” siger han.

Læs hele Angel Gurrias tale her