Danmark vil i FN’s kvindekommission

Laurits Holdt

Den globale kamp for kvinders rettigheder har brug for Danmarks stemme, sige minister for ligestilling og nordiske samarbejde, Karen Elllemann (V), og minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

Medlemskab af FN’s Kvindekommission giver stemmeret, når der skal vedtages resolutioner. Og der er mulighed for at blive indvalgt i Kvindekommissionens bureau, der træffer beslutninger dels om organisatoriske forhold omkring samlingerne, dels om politiske spørgsmål med relation til Kommissionens arbejde. 

To pladser til vesteuropæiske lande

Valget til FN’s Kvindekommission finder sted i april 2019. Det er endnu uvist, om der bliver tale om kampvalg. 

Indtil videre er det kun Schweiz, der udover Danmark, har anmeldt sit kandidatur til den ene af de to pladser, der er reserveret den vesteuropæiske gruppe (WEOG-gruppen). WEOG-gruppen sidder på i alt fem pladser ud af kommissionens 45 medlemmer.

”Kvindekommissionen er en af verdens vigtigste værdipolitiske kamppladser for kvinders og pigers rettigheder. Det er her, man kan flytte dagsordenen i diskussioner med lande, som vi bestemt ikke er enige med, men som der ikke desto mindre er brug for at krydse klinger med, når det kommer til kvinders rettigheder. Vi viser vejen ved at være et foregangsland, og der er i den grad brug for Danmarks stemme i Kvindekommissionen. Derfor stiller vi op,” siger Karen Ellemann. 

”Med regeringens høje profil på kvinders rettigheder i udviklingssamarbejdet er det helt naturligt, at Danmark søger valg til FN’s Kvindekommission. For os er kvinders ret til at bestemme over egen krop en dansk mærkesag, men den ret udfordres i mange lande. Nu også med den amerikanske beslutning om at genindføre Global Gag Rule, som fratager organisationer, der ikke tager aktivt afstand fra abort, amerikansk støtte. Det går vi allerede op imod, og det vil vi i høj grad også gøre i diskussionerne i Kvindekommissionen,” siger Ulla Tørnæs. 

FN's kvindekommissionens website