Dansk Flygtningehjælp i kampagne for færre flygtninge

faerre_flygtninge
Laurits Holdt

Dansk Flygtningehjælp lancerede onsdag en kampagne med overskriften ”Færre Flygtninge”. Det gennemgående budskab er, at verdens ledere må bekæmpe årsagerne til, at mennesker er nødt til at flygte. Det handler ikke mindst om at investere mere i konfliktforebyggelse.  

”Over 65 millioner mennesker verden over er på flugt. For hver eneste af dem er det en personlig tragedie, og for verden er det et enormt tab af ressourcer. Desværre er der en tendens til, at mange lande kæmper mere for at holde flygtninge ude, end for at bekæmpe årsagerne til, at mennesker må flygte. Det er ikke værdigt, og det skal kampagnen sætte fokus på,” siger Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Christian Friis Bach.

Underskriftsindsamling  

Et element i kampagnen er en underskriftsindsamling. Den opfordrer verdens ledere til at sætte ind dér, hvor mennesker tvinges på flugt. Det vil sige i lande, som er plaget af langvarige konflikter eller manglende respekt for de grundlæggende rettigheder.

”Der er desværre alt for mange eksempler at tage af. Krigen i Syrien fortsætter på 8. år, og over halvdelen af befolkningen har måttet forlade deres hjem. Langt de fleste er i nærområderne og har kun ét ønske: At kunne vende tilbage til en værdig tilværelse med fremtidsudsigter og fred. Verdens ledere kan og bør gøre mere for, at det ønske kan opfyldes. Og så bør de ikke mindst sætte ind for at forebygge, at nye konflikter opstår,” siger Christian Friis Bach.

Kamp om ressourcerne

Han erkender, at konfliktforebyggelse er kompliceret og kræver et tæt samspil mellem regeringer, organisationer og de berørte befolkninger:  

”Konflikter opstår ofte, fordi der er kamp om ressourcer. Derfor må verdens ledere arbejde for en mere ligelig fordeling af ressourcerne og en bedre adgang til uddannelse og job. Samtidig er det vigtigt at styrke respekten for menneskerettigheder og tilliden mellem befolkninger og deres regeringer. Der er brug for massive investeringer i demokrati og god regeringsførelse. Og selv om det er krævende, så er det endnu dyrere at vente, til konflikterne har udviklet sig – både økonomisk og ud fra et medmenneskeligt synspunkt.”  

De indsamlede underskrifter vil blive overrakt til udenrigsminister Anders Samuelsen forud for FN’s generalforsamling i september.

En provokation  

Christian Friis Bach er forberedt på, at overskriften ”Færre Flygtninge” kan give anledning til kritiske spørgsmål:  

”Det er klart, at der ligger en lille provokation i overskriften. Men vi taler ikke for færre flygtninge til Danmark. Faktisk håber vi, at Danmark igen vil modtage nogle af de mest udsatte og sårbare kvoteflygtninge, så de kan få et hjem og ikke længere skal være på flugt. Men uanset hvor mange flygtninge, Danmark og andre lande tager imod, og uanset hvor godt vi behandler dem, er det vigtigt at huske én ting: Hvis flygtningene selv kunne vælge, ville de slet ikke være på flugt. Så ud fra det perspektiv er jeg sikker på, at også flygtningene er enige i budskabet. Årsagerne til flugt må bekæmpes.”  

Kampagnen vil foregå på sociale medier, i S-tog og i det offentlige rum i København. Den vil kulminere omkring 20. juni, som er den internationale flygtningedag. Det er samtidig dagen, hvor de nyeste flygtningetal offentliggøres.  

”De seneste år har vi set en konstant stigning, og jeg kan frygte, at det samme vil ske i år. I det lys er budskabet om ’færre flygtninge’ desværre endnu mere aktuelt.”

Læs mere om kampagnen på https://www.faerreflygtninge.dk/