Dansk projekt skal bevare naturperle på Borneo

Forfatter billede

Den danske non-profit organisation NEPCon indgik mandag en femårig samarbejdsaftale om beskyttelse af et af verdens mest uberørte områder med tropisk regnskov på det nordlige Borneo, fremgår det af en pressemeddelelse fra organisationen.

Samarbejdet skal bidrage til at beskytte områdets regnskov og bevare truede dyrearter som orangutang, leopard, dværgelefant og næsehornsfugl.

Miljøminister Datuk Masidi Manjun fra den malaysiske delstat Sabah var med, da NEPCon og Sabah Foundation underskrev samarbejdsaftalen om at sikre regnskovsområdet ”the Lost World of Sabah”, som ligger på den nordøstlige del af Borneo.

Samarbejdet mellem NEPCon og Sabah Foundation er en opfølgning på et stort Danida-finansieret udviklingsprojekt, der har ført til, at området, som omfatter 59.000 hektar uberørt regnskov og omliggende beskyttelseszoner, blev udlagt som et samlet fredet område.

Projektet satte bl.a. gennem fund af talrige sjældne arter så stærkt fokus på områdets naturværdier, at den malaysiske regering nu har valgt at søge om at få Maliau Basin og nærliggende beskyttede områder anerkendt som Verdensarv under FN’s Organisation for Uddannelse, Videnskab og Kultur (UNESCO).

Dermed er planer om at udnytte områdets store kulstofreserver skrinlagt.

Grundstenen til områdets forskningscenter blev under det tidligere projekt nedlagt af Prins Henrik og Sabah’s statsminister, og den danske indsats har indtil videre ført til at områdets bestande af sjældne dyre-og plantearter i dag nyder en høj grad af beskyttelse, hedder det.

Nu skal det nye samarbejde, som her 10 år senere er finansieret af Aage V. Jensens Fonde, udarbejde en revideret forvaltningsplan for det beskyttede område.

Aage V. Jensens Fonde har bevilget 2,2 millioner kr., der primært vil gå til udvikling af en 10-årig forvaltningsplan for Maliau Basin (2014 – 2023). Imellemtiden søger NEPCon midler til en stribe andre projekter bl.a. omkring inddragelse af befolkningen i området og genopretning af forhugget skov.

Den femårige aftale sætter rammerne for et udvidet samarbejde udover det étårige projekt, som NEPCon foreløbig har opnået midler til.

Sabah’s glemte verden: beskyttet, men truet

Maliau Basin kaldes ”The Lost World of Sabah” på grund af områdets isolerede beliggenhed. Med skønsvist 240.000 arter – 38 procent af alle Borneos arter – er området en naturperle af ekstremt høj karat.

Maliau Basin er et næsten cirkelrundt og stærkt utilgængeligt område omkranset af stejle bjerge.

Det blev først opdaget i 1947, da en pilot var tæt på at kollidere med en af bjergsiderne. I 1982 lykkedes det for en gruppe gruppe forskere at gennemføre en pilotekspedition efter flere forgæves forsøg på at trænge ind i området.

Et projekt gennemført af Sabah Foundation og NEPCon i årene 2000-2003 var et gennembrud for udforskningen af området, der som følge af mange spektakulære fund nu er strengt beskyttet.

Men trods den formelle beskyttelse er naturen i Maliau Basin truet. Så sent som i juni fandt lokale forskere under en omfattende kortlægning af områdets dyreliv tydelige tegn på ulovlig jagt og indsamling af sandeltræ til fremstilling af eksklusive parfumer.

Over 130 personer deltog i ekspeditionen, som var støttet af IKEA.

NEPCon’s direktør Peter Feilberg fremhæver, at et vigtigt mål for den nye forvaltningsplan er at fastlægge aktiviteter, som kan dæmme op for de sidste trusler mod Maliau området.

”Det handler bl.a. om at samarbejde med de lokale samfund om at kontrollere jagt og indtrængen af fremmede, som forstyrrer området”, udtaler han.

Stor regnskovskorridor

Det fem-årige samarbejde med Sabah Foundation, som i alt forvalter et 1 million hektar stort område i Sabah, har også videre perspektiver.

Maliau Basin er en del af et enormt skovområde på 4.000 km2 – et areal der svarer til Fyn lagt sammen med Falster og Bornholm.

Området, som er under Sabah Foundation’s forvaltning, danner en 200 km lang beskyttet korridor fra hjertet af Borneo og helt ud til Celebes Havet mod øst.

En del af korridoren består i dag af forhugget skov og oliepalmeplantager, men den rummer samtidig de tre kronjuveler i Sabah’s natur: skovreservaterne Maliau Basin, Danum Valley og Imbak Canyon.

”En del af det kommende samarbejde vil være at understøtte en positiv udvikling i stødpudezonen omkring Maliau Basin og i hele den store skovkorridor, bl.a. ved at genskabe ødelagt skov og inddrage befolkningen”, forklarer Peter Feilberg.

Behovet for indsatser i korridoren er mangfoldige.

Store dyrearter som orangutanger, Borneos dværg-elefanter, leoparder, næsehorn og mange andre er under stærkt pres og har alle brug for korridoren som et stort sammenhængende skovområde, hvor de i fremtiden kan finde tilpas store levesteder og sprede sig mellem de beskyttede områder.

Behov for international støtte

Med finansiel støtte fra Aage V. Jensens Fonde vil samarbejdsparterne i første omgang udvikle en 10-årig forvaltningsplan for Maliau området.

”Støtten er helt uvurderlig for områdets fremtid. Der skal handles nu for at bevare den del af Borneos natur, der endnu ikke er gået tabt”, anfører Peter Feilberg.

Oliepalmeplantager har allerede erstattet af en meget stor del af Borneos oprindelige regnskov.

Trods mange bevaringstiltag hører rydning af tropisk naturskov i Sydøstasien fortsat til dagens orden. En ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden bekræfter det dystre billede af tropeskov i tilbagegang i hele regionen.

”Det vil kræve store investeringer at genskabe naturlige skove i de stærkt forhuggede dele af den fremtidige skovkorridor. Vi er i fuld gang med at undersøge mulighederne for yderligere international støtte i form af midler til sikring af den biologiske mangfoldighed”, slutter Peter Feilberg.

Om NEPCon

NEPCon er en international non-profit organisation med udspring i Danmark, der arbejder for bevarelse af naturressourcer, bæredygtig produktion og handel med skov- og landbrugsprodukter samt klimabevaring.

NEPCon har gennemført internationale projekter omkring naturbevaring og er serviceudbyder indenfor FSC-certificering af skovbrug og træindustrier i Europa og Rusland. www.nepcon.net

Om Sabah Foundation

Sabah Foundation (Yayasan Sabah) er en offentlig malaysisk fond ledet af Sabah’s statsminister. Sabah Foundation ejer 1 million hektar skov, hvoraf de 400.000 hektar nu indgår i skovreservatet.

Sabah Foundation arbejder med naturforvaltning i skovområderne, bl.a. udlæggelse af skovreservater, naturpleje, genetablering af naturlige skovmiljøer i ødelagte skovmråder og anvendelse af skånsomme fældningsteknikker i områder med tømmerproduktion. www.sabahfoundation.org

Om Aage V. Jensens Fonde

Projektet er støttet af den internationale fond under Aage V. Jensens Fonde, Aage V. Jensen Charity Foundation. Denne fond bistår større og mindre projekter i international sammenhæng.

Fokus i disse projekter er naturbeskyttelse, og det tillægges stor betydning at sikre projekterne levedygtighed gennem samarbejde med internationale organisation, og ved at sørge for en lokal forankring og opbakning. www.avfj.dk

Yderligere oplysninger hos:
Direktør i NEPCon Peter Feilberg
E-mail: [email protected]
Mobil: + 60 1456 54 338

Projektleder Hans Skotte Møller
E-mail: [email protected]
Mobil: 20 93 58 51