Dansk samarbejde sikrer færre dødsfald ved fødsler i flygtningelejr

planboernefonden
En mor foran en fødselsklinik i Gambella.
Foto: PlanBørneFonden
Forfatter billede

Flygtningelejrene i Etiopiens vestlige Gambella-region huser godt 400.000 flygtninge fra borgerkrigen i nabolandet Sydsudan. 89 procent af beboerne er kvinder og børn. Mange flere af dem overlever fødslerne, efter at 57 jordemødre i løbet af det sidste halvandet år har modtaget undervisning af PlanBørnefonden og Maternity Foundation i at bruge Safe Delivery App’en.

Det skriver de to organisationer i en pressemeddelelse.

App’en, der udviklet i samarbejde med Københavns Universitet og Syddansk Universitet, giver simple instruktioner og viser animationer, der guider medarbejderne på klinikkerne gennem en fødsel. En af de jordemødre, der har lært at bruge den, er Nicola Zewge. App’en er blevet et uundværligt redskab for Nicola og hans kolleger, fortæller han.

”Safe Delivery App’en er som en bibel for os jordemødre. Vi har den altid i lommen,” forklarer Nicola Zewge.

Travlhed og tryghed

App’en indeholder bl.a. praktiske beskrivelser af procedurerne ved en fødsel og en medicinliste, som jordemødrene og det øvrige personale kan bruge, når de er på arbejde eller under uddannelse. Klinikken har ca. 150 fødsler om måneden.

”Jeg bruger app’en hver dag, og når jeg ikke har travlt, bruger jeg den til at læse op på procedurer og behandlinger. Vores arbejde er risikofyldt. Vi står med mødre og deres børns liv i hænderne hver dag,” siger Nicola.

Iben Rasmine Østergaard Marcussen er programmedarbejder hos PlanBørnefonden og har med egne øjne set, hvilke forhold kvinderne føder under i flygtningelejrene.

”Der er ingen elektricitet eller rindende vand. Vand henter de i spande fra en stor tank udenfor klinikken. Og selvom det er ret primitivt, og kvinderne selv skal medbringe sengetøj, mad, rent tøj osv., så er der hængt gardiner op, som sørger for privatlivet, og jordemødrene er dygtige til at sikre en tryg og afslappet stemning, selvom de har travlt.”

Siden projektet begyndte i efteråret 2017 har klinikkerne udover undervisning i app’en modtaget hygiejneprodukter og klinisk udstyr samt såkaldte ”dignity kits” til de nybagte mødre indeholdende sæbe, bind og andre vigtige basisprodukter.

Hygiejne-undervisning fra dør til dør

Samarbejdet mellem PlanBørnefonden og Maternity Foundation har også handlet om at forbedre den generelle hygiejne i lejrene, der er afgørende for at sikre, at flere overlever. Derfor er der også bygget 630 latriner og 120 badefaciliteter.

25 lokale indbyggere er uddannet af dem i at involvere og undervise de andre i lejrene om sundhed, hygiejne og sanitet. Det gør de ved at gå fra dør til dør og oplyse deres naboer om fx håndhygiejne, hvordan de skal bruge de nye latriner og giver dem gode råd til, hvordan de skal spotte faresignaler hos gravide og nyfødte, som kræver behandling på klinikkerne.

”Enhver mor og nyfødt barn fortjener en sikker fødsel – ligegyldigt, hvor de bor. Omkring 60% af alle dødsfald i forbindelse med graviditet og fødsel finder sted i lande, der er ramt af en humanitær krise. Oveni de mange udfordringer, kvinder står overfor som flygtninge, er det ekstra sårbart at være gravid og føde,” siger direktør for Maternity Foundation, Anna Frellsen.

Selvom projektet i Gambella er afsluttet, er Safe Delivery App’en blevet en fast del af arbejdet på klinikkerne. Den er også introduceret i projekter i Togo og Benin, ligesom PlanBørnefonden og Maternity Foundation er gået i gang med at kigge på, i hvilke andre lande i Afrika og Asien, app’en kan udbredes.