Danske idéer skal fjerne Kenyas affaldsbjerge

17297660486_a93342bfdd_o
Nairobi, Kenya
Foto: Ninara/Flickr
Forfatter billede

Kenya slås i dag med store miljøproblemer. Bjerge af usorteret affald tårner sig op og forurener miljø og natur, der er mangel på rent vand, og naturressourcerne bliver overudnyttet.  

Men Kenya er økonomisk på vej frem og ønsker at ændre sin industriproduktion til en ressourceeffektiv model, hvor den ene virksomheds affald kan være et råstof for en anden. Her kan Danmark hjælpe Kenya ind på en grønnere kurs.

Det vil gavne virksomheder i både Kenya og Danmark, og derfor har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen underskrevet en samarbejdsaftale på miljøområdet med Kenya.

– Danmark og Kenya har samarbejdet om miljø, vand og landbrug via Danida i mere end 50 år, og det er den indsats, vi bygger videre på i dag. Jeg er glad for at kunne styrke samarbejdet med en miljøindsats, som både gavner danske virksomheder, Kenyas miljø og ikke mindst de fattigste kenyanere, som oftest er dem, der påvirkes mest af forurening, siger Esben Lunde Larsen, der i disse dage er på eksportfremstød i Kenya.

Danske miljøeksperter og virksomheder til Kenya

 

Danske eksperter fra Miljø- og Fødevareministeriet tager til Kenya for at udveksle erfaringer og rådgive om f.eks. håndhævelse af miljøregler og tilsyn med virksomheder.

Samtidig vil kenyanske virksomheder gerne være bedre til at udnytte ressourcerne effektivt, og her kan danske produkter skabe de grønne løsninger, som f.eks. kan sikre en renere produktion, bedre affaldssortering og mindre vandforbrug.

-Kenya har indført den politik, lovgivning samt andre tiltag, der vil gøre overgangen til bæredygtig produktion og forbrug mulig. Derfor kan Kenya og Danmark hjælpe hinanden – og sammen udvikle de nødvendige løsninger, som Kenya har brug for og sikre en bæredygtig fremtid for såvel virksomheder som borgere, siger Kenyas miljøminister Prof. Judi Wakhungu.

Danida støtter partnerskabet mellem Danmark og Kenya med omkring fem mio. kroner over de næste tre år.

Kort om det nye partnerskab

Myndighedssamarbejde:

– Udsendte danske eksperter fra Miljø- og Fødevareministeriet kan f.eks. hjælpe Kenya til at blive skarpere til føre tilsyn med virksomheder, sikre renere produktion og fremme ressourceeffektivitet.

Erhvervssamarbejde:

– Med højere miljøkrav får Kenya brug for grøn miljøteknologi. Den kan danske virksomheder levere, og Kenya kan samarbejde med danske virksomheder om at udvikle teknologi, som passer på lige præcis Kenyas behov, så landet kan leve op til egne visioner om mere ressourceeffektivitet og cirkulær økonomi.

Det skal Kenya have hjælp til:

– Renere produktion, reduktion af industriforurening, affaldshåndtering, sortering af affald, vandforbrug, rensning af spildevand, håndhævelse af lovgivning, tilsyn med virksomheder.

Potentiale for Danmark:

– Dansk støtte og eksport til Kenya er med til at skabe stabilitet og jobs i både Kenya og Danmark.

– Kenya er et kraftcenter i Østafrika. Og øget vækst her kan drive væksten fremad i hele regionen og styrker mulighederne for at afsætte danske varer.