Danske ingeniører indtager det kinesiske marked for offshore-vindkraft

3581236645_f582810291_o
Forfatter billede
 

Sol og vind indgår i stigende grad som vigtige brikker i Kinas fremtidige energiforsyning, og landet er for alvor ved at tage fat på udbygningen af offshore vindkraft. Kina etablerer nu sin cirka tiende havmøllepark, som vil bestå af 100 vindmøller med en samlet kapacitet på 400 megawatt, hvilket svarer til ca. 35.000 danske hjems elforbrug eller leverancen fra et mindre kulfyret kraftværk. Havmølleparken SPIC Binhai North i Jiangsu provincen fem timer nord for Shanghai bliver en af Kinas største.

Rambøll skal som den første ikke-kinesiske rådgiver designe vindmølleparken. Kontrakten på mere end 30 millioner kroner indebærer design af stålfundamenterne til de 100 havmøller, design af den komplette 400 megawatt offshore transformerplatform, koncept for transformere, brydere og kabler samt etablering af hele designbasis for bølger, strøm og jordbundsforhold. Projektet er en fortsættelse af fase 1, hvor Rambøll designede hovedparten af vindmøllefundamenterne. Dette er første gang nogensinde, at én rådgiver på et offshore vindmølleprojekt udfører så stor en andel af det totale designarbejde.

Havmølleparken bliver placeret omkring 22 kilometer fra kysten i et område præget af jordskælv og ekstremt bløde havbundsforhold, hvor jordlagene stammer fra udvasket sediment, der er transporteret i de store floder i området. Det stiller særlige krav til design og konstruktion af fundamenterne, der skal bringes ned til 60 meter under havbunden for at understøtte møllerne på 14-18 meters vanddybde.

”Projektet er utroligt spændende, fordi de meget bløde jordbundsforhold i Jiangsu provincen giver os designudfordringer, som er forskellige fra hvad vi ser i vores nordeuropæiske offshore vindmarked. De faglige udfordringer og projektets volumen kræver, at vi bringer kompetencer i spil fra hele virksomheden, og her oplever vi den store fordel ved at være en multidisciplinær forretning”, siger Søren Juel Petersen, global markedsdirektør i Rambøll Energi og projektdirektør på SPIC Binhai North.  

Stort potentiale på det kinesiske offshoremarked

Det kinesiske vindmøllemarked er verdens største med en global markedsandel på 52% ifølge World Wind Energy Association, og forventningerne til landet som det næste store offshoremarked er store.

Konkret skal der installeres 10 gigawatt offshore vindenergi inden udgangen af 2020, hvilket svarer til 25 havmølleparker på størrelse med Anholt Havmøllepark i Danmark.

"Kina er verdens mest folkerige land, og har erkendt, at det er nødvendigt at anvende mere vedvarende energi af hensyn til luftkvalitet og væksten i energiforbruget. Den voksende kinesiske offshore-industri udgør en stor eksportmulighed ikke alene for Rambølls spydspidsydelse – projektering af fundamenter til offshore vindmøller, som vi er verdensførende inden for – men også for alle de øvrige discipliner, som vi leverer i forbindelse med design af havmølleparker. Vi håber, at dette milepæls-projekt kan lette vejen til lignende opgaver i landet”, siger Søren Juel Petersen.

I forbindelse med tilbudsgivningen har det været en stor gevinst for Rambøll at kunne trække på kinesiske kolleger på kontoret i Shanghai, der har bidraget med kulturforståelse og kontraktforhandlinger undervejs.

SPIC Binhai North havmølleparken forventes at gå i drift i december 2016. Sammenlignet med tilsvarende havmølleparker i Europa, skal projektet afsluttes på den halve tid. Rambølls evne til at levere omkostningseffektive designs super hurtigt i fase 1 af projektet var derfor også udslagsgivende for det vindende tilbud på fase 2. Projektet udføres af eksperter på tværs af Rambøll i et tæt samarbejde med Ramboll Environ i Kina.

Kunden er Huadong Engineering Corporation, og projektudvikler er State Power Investment Corporation (SPIC). SPIC er en statsejet virksomhed forpligtet til at udvikle bæredygtig energi. SPIC er til stede i 36 lande og er gennem sit datterselskab SPIC Jiangsu Offshore Wind Power Ltd. interesseret i dialog med lokale partnere med henblik på at etablere tilstedeværelse på det europæiske offshore vindmarked.