Danske investeringer medvirker til jordtyveri og afskovning

5245128274_e448f20a78_b
Produktionen af palmeolie har en stor del af skylden for skovrydning i bl.a. Indonesien, hvor dette billede er fra.
Foto: Rainforest Action Network (CC BY-NC 2.0)
Laurits Holdt

Fra Danwatch

Denne nyhed er produceret af Danwatch-journalister til Danwatch.dk

Syv ud af de ti største pensionskasser i Danmark investerer knap 60 millioner kroner i palmeolievirksomheder, der trods forpligtelser om at respektere menneskerettigheder og overholde bæredygtige principper for miljø og dyreliv, fortsætter med at fælde regnskoven og fordrive fattige lokale befolkninger fra deres jord i Sydøstasien, Afrika og Latinamerika, skriver Danwatch i en pressemeddelelse.

Oplysningerne kommer fra en ny undersøgelse fra Danwatch, der udkommer 25. november.

Danwatchs undersøgelse kommer i kølvandet på, at Indonesien siden juni har været hærget af de værste skovbrande i mange år i – hvad NASA har kaldt en “miljøkatastrofe”.

Ifølge flere ngo’er, som Danwatch har talt med, er brandene forbundet til palmeolieindustrien.

Ifølge FN ryddes mere end 13 millioner hektar regnskov årligt, og mere end 20 procent af al menneskeskabt CO2 -udledning stammer fra skovrydning.

Regeringen står i vejen for bæredygtighed

Samtidig med at skovbrandene hærger, har den indonesiske regering opfordret internationale palmeolievirksomheder til at opgive deres løfter om at stoppe afskovning af regnskoven.

Den indonesiske regering har netop underskrevet en aftale sammen med Malaysia om oprettelse af et nyt palmeolieråd, Council of Palm Oil Producing Countries, som ifølge eksperter vil undergrave det seneste årtis bæredygtige initiativer.

Et af disse initiativer er the Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), som siden 2004 har fået flere globale virksomheder til at forpligte sig til bæredygtige principper for palmeolieproduktion. Ifølge eksperter, som Danwatch har talt med, halter det dog med konkrete resultater:

“Hvis man ser på emner som afskovning, beskyttelse af dyreliv og biodiversitet, så har RSPO ikke haft nogen reel effekt”, vurderer Aske Skovmand Bosselman, post.doc. ved Institut for Fødevarer- og Rossourceøkonomi.

Problemerne skyldes især for svage standarder, der skaber rum for fortolkning, og manglende gennemsigtighed i varekæden.

Palmeolie findes i hver anden vare i de danske supermarkeder (som f.eks Nutella og Colgate), og er udråbt som verdens billigste madolie. Produktion af palmeolie truer verdens regnskove, og har uoprettelig indvirkning på biodiversitet. Samtidig er levegrundlaget for de 1,6 mia. mennesker, der lever i og af regnskoven, i fare. Palmeolieindustrien er også en stor udleder af drivhusgasser.

Læs rapporten: https://www.danwatch.dk/?p=2033